A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Grillezett kolbászkák

receptje

2011. november 4.
HOZZÁVALÓK:

50 dkg marhanyak
50 dkg bárányszegy 50 dkg sertéstarja
20 dkg marhafaggyú
1 kk szódabikarbóna
2 gerezd frissen zúzott fokhagyma
200 ml koncentrált húslevessó, frissen tört bors 
A mititei román név, a törökök hozták Erdélybe, ahol is a magyarok éppúgy eszik, mint a románok. Közeli rokon a délszláv csevapcsicsa, a bolgár kebabcseta, hasonlót készítenek görögök és törökök is.

MITITEIA
jó micsben nem víz van, hanem koncentrált leves, a két termék nem is összehasonlítható. A könnyedséget kevés szódabikarbóna adja.

A LEVESB
evásárláskor kérjünk marhagerinccsontot és velőscsontot, esetleg báránycsontot is. 1 kg vegyes csontból, továbbá a hús tisztításánál leeső részekből levest készítünk: felengedjük annyi vízzel, hogy épp elfedje, felforraljuk, lehabozzuk. Adunk hozzá babérlevelet, 4-5 szál csombort, 2-3 gerezd fokhagymát, fél fej hagymát. Egy órán át főzzük, majd leszűrjük, kis lángra téve
ml-re koncentráljuk, majd lehűtjük.

ELKÉSZÍTÉSE:

A húsokat leinazzuk, csíkra vágjuk (kb.8×1 cm-es hasábra, így jobban viszi a daráló), 3 mm-es tárcsán kétszer ledaráljuk a faggyúval együtt. Sózzuk, borsozzuk, a levest apránként hozzákeverve a húst alaposan meggyúrjuk (10-15 perc). Lefedve hűtőszekrénybe tesszük 5-6 órára vagy egész éjszakára is akár.A hideg húst még egyszer átgyúrjuk, közben hozzáadjuk a fokhagymát. (Ehhez a szeletekre vágott fokhagymát kevés durva sóval és 1-2 kanál félretett levessel kő- vagy famozsárban pürítjük). A masszából 8×3 cm-es kolbászkákat formázunk, ezeket először direkt hőn készítjük (magas hőmérsékleten) 2-3 percig, amíg minden oldalán egyenletes szép színt nem kap. Ezután 5-6 percre "indirekt" zónába tesszük át, és lefedjük a grilltetővel.

bárány , marha , sertés

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra