Receptek

Karácsonyi halászlé

Kalla Kálmán receptje

2024. december 19.

2 db nyurga, pikkelyes ponty (2-2,20 kg/db) az összes csont és fej a halászlébe


2 kg harcsa


1 kg pontytej és ikra


400 g süllőfilé


1 db kisebb keszeg vagy kárász


600 g vöröshagyma


4 gerezd fokhagyma


200 g burgonya


2 db zöldpaprika


1 db paradicsom


só, erős paprika, ízlés szerint


80 g őrölt házi fűszerpaprika

ADAG: 10 főre

A pontyokat és a harcsát megtisztítjuk, filézzük. A keszeget megtisztítjuk. A keszeget, a pontyfejeket, a csontokat, a harcsa fejét és csontjait 10 literes fazékba tesszük, beletesszük a fél karikákra vágott hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, burgonyát, sót, erős paprikát, majd felöntjük 4-5 liter vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön 2 órán át főzzük.

A halászléalapot leszűrjük, a szűrőn jól átnyomkodjuk. Egy nappal korábban is elkészíthetjük az alaplevet.

Két pontyfilét beirdalunk, és ujjnyi szeletekre vágunk. A harcsa- és süllőfilét szintén feldaraboljuk. A halak filéit a pontybelsőségekkel együtt kicsit megsózzuk és hűtőbe tesszük. A halászléalapot felforraljuk, a tetején lévő zsírra szórjuk a pirospaprikát. A halfiléket és a belsőségeket a forrás- ban lévő alapléhez tesszük, és 10 percig forraljuk, sóval, erős paprikával ízesítjük, és tálaljuk. A másik pontyfilét roston vagy rántva készítjük el.

karácsonyi recept , halászlé

További receptek