Várvizi Péter receptje
2020. július 25.HAL
HOZZÁVALÓK:
- 150 g süllőfilé
- 1 kg nagy szemű tengeri só
- 2 db citrom reszelt héja
RETEKSALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 3 db hónapos retek
- 1/2 fekete retek
- 1/4 jégcsapretek
- 1/2 Granny Smith alma
- 1/2 édeskömény
- 2 levél radicchio (lila)
- 2 g fleur de sel de Guérande só
ZÖLDCITROM-VINEGRETT
HOZZÁVALÓK:
- 2 db zöld citrom leve
- 1 db citrom leve
- 3 ek olívaolaj
- 5 ek szőlőmagolaj
- 2 ek avokádópüré
- 3 g só
A sót elkeverjük a reszelt citromhéjjal. Filézzük a halat, de a bőrét rajta hagyjuk
A zöldségeket vékonyra gyaluljuk, a vékony szeleteket hideg vízbe áztatjuk, legalább 20 percre. A zöld almát csak tálaláskor szeleteljük.
A citrusok levét összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az avokádópürét. Botmixerrel folyamatosan keverjük, közben vékonyan csurgatva hozzáadagoljuk az olíva- és a szőlőmagolaj keverékét.
A halcsíkokat elrendezzük a tányéron, majd ráhalmozzuk a zöldségeket, meglocsoljuk a vinegrettel. Csipet sóvirágot (fleur de sel) szórunk rá.
Ehhez az elkészítéshez csak nagyon friss halat használjunk, mélyhűtöttel ne próbálkozzunk. Kérjük meg a halárust, hogy filézze ki a halat, amelyet a legjobb még aznap felhasználni.
süllőfilé , citrom héja , hónapos retek , Granny Smith alma , fekete retek , jégcsapretek , zöld citrom leve , citrom leve , olívaolaj , radicchio , szőlőmagolaj , avokádópüré , fleur de sel de Guérande só