Receptek

Reteksaláta citromos sóban pácolt balatoni süllővel

Várvizi Péter receptje

2020. július 25.

HAL
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g süllőfilé
  • 1 kg nagy szemű tengeri só
  • 2 db citrom reszelt héja

RETEKSALÁTA
HOZZÁVALÓK:

  • 3 db hónapos retek
  • 1/2 fekete retek
  • 1/4 jégcsapretek
  • 1/2 Granny Smith alma
  • 1/2 édeskömény
  • 2 levél radicchio (lila)
  • 2 g fleur de sel de Guérande só

ZÖLDCITROM-VINEGRETT
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db zöld citrom leve
  • 1 db citrom leve
  • 3 ek olívaolaj
  • 5 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek avokádópüré
  • 3 g só
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
HAL ELKÉSZÍTÉSE:
A sót elkeverjük a reszelt citromhéjjal. Filézzük a halat, de a bőrét rajta hagyjuk

12 percre sóágyba tesszük.

Lemossuk a sót, a filéket szárazra törüljük. Levágjuk róla a bőrt, és vastag csíkokra vágjuk.

RETEKSALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket vékonyra gyaluljuk, a vékony szeleteket hideg vízbe áztatjuk, legalább 20 percre. A zöld almát csak tálaláskor szeleteljük.

ZÖLDCITROM-VINEGRETT ELKÉSZÍTÉSE:
A citrusok levét összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az avokádópürét. Botmixerrel folyamatosan keverjük, közben vékonyan csurgatva hozzáadagoljuk az olíva- és a szőlőmagolaj keverékét.

TÁLALÁS:
A halcsíkokat elrendezzük a tányéron, majd ráhalmozzuk a zöldségeket, meglocsoljuk a vinegrettel. Csipet sóvirágot (fleur de sel) szórunk rá.



TIPP!
Ehhez az elkészítéshez csak nagyon friss halat használjunk, mélyhűtöttel ne próbálkozzunk. Kérjük meg a halárust, hogy filézze ki a halat, amelyet a legjobb még aznap felhasználni.

süllőfilé , citrom héja , hónapos retek , Granny Smith alma , fekete retek , jégcsapretek , zöld citrom leve , citrom leve , olívaolaj , radicchio , szőlőmagolaj , avokádópüré , fleur de sel de Guérande só

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra