Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2022. január 7.- 1 db 5-6 kilós malacfej
- 50 dkg hagyma, finomra vágva
- 10 dkg vaj
- 3 szál kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma, hámozva és kés lapjával megzúzva
- 1/2 l friss vér
A fejet és a nyelvet (a velő nélkül) forrásban lévő sós vízben tesszük fel. Nagyon kis lángon, gyöngyöző forrással puhára főzzük. Ez körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe. Az agyvelőt 5 perccel befejezés előtt adjuk hozzá. Míg fő a fej, a vajon körülbelül félóra alatt finomra pároljuk a vágott hagymát kakukkfűvel, babérlevéllel, fokhagymával. Sózzuk-borsozzuk.
Amikor a fej puha, leszűrjük. A húst lebontjuk a fejről, a nyelvet hideg vízbe mártjuk, még melegen hámozzuk. A fejhúst és nyelvet darabokra vágjuk, az agyvelőt félbe. A párolt hagymából kivesszük a babért és a kakukkfüvet, ráöntjük a vért. Alaposan összekeverjük, ha kell, még ízesítjük. A masszát egy vagy két terrinformába töltjük, alufóliával lefedjük, és a már 160 °C-os sütőbe tesszük egy órára.
TÁLALÁS:
Tálalhatjuk melegen vagy szobahőmérsékleten.
malacfej , kakukkfű , vöröshagyma , babérlevél , fokhagyma , friss vér