Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. szeptember 10.(2x1 literes üveghez)
- 1 kg dinnyehéj (nettó, tisztított súly)
- 5 dl víz
- 5 dl lágy fajta ecet (pl. rizsecet)
- 3 dkg só
- 18 dkg cukor
- mustármag, csili, friss torma, gyömbér a fűszerezéshez
Előkészítjük a dinnyehéjat: a piros húsból a vastagabb részeket lefaragjuk a héjból, éppen csak vékony réteg maradjon rajta. A héj külső, sötétzöld, kemény rétegét hámozókéssel lehámozzuk róla (az így kapott nettó súllyal számolunk).
Az előkészített héjakat feldaraboljuk, majd kb. 4x1 cm-es hasábokra vágjuk (de a forma és a méret tetszőlegesen változtatható).
A vizet, ecetet, sót és cukrot összeforraljuk, majd a dinnyehéjra öntjük. A lé nem fogja ellepni a darabokat, de azok később még levet engednek majd. Az ecetes levet fűszerezhetjük pl. mustármaggal, csilivel, kis darab tormával vagy friss gyömbérrel, de hagyhatjuk a savanyúságot natúr is.
Tartósítani úgy tudjuk, ha vízfürdőbe állítjuk az üvegeket és gyöngyöző vízben hagyjuk tíz percig, majd paplanos dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.