Receptek

Ecetes dinnyehéj – savanyúság

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. szeptember 10.

(2x1 literes üveghez)

  • 1 kg dinnyehéj (nettó, tisztított súly)
  • 5 dl víz
  • 5 dl lágy fajta ecet (pl. rizsecet)
  • 3 dkg só
  • 18 dkg cukor
  • mustármag, csili, friss torma, gyömbér a fűszerezéshez

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Előkészítjük a dinnyehéjat: a piros húsból a vastagabb részeket lefaragjuk a héjból, éppen csak vékony réteg maradjon rajta. A héj külső, sötétzöld, kemény rétegét hámozókéssel lehámozzuk róla (az így kapott nettó súllyal számolunk).

Az előkészített héjakat feldaraboljuk, majd kb. 4x1 cm-es hasábokra vágjuk (de a forma és a méret tetszőlegesen változtatható).

A héjat befőttes- vagy csatos üvegekbe töltjük.


A vizet, ecetet, sót és cukrot összeforraljuk, majd a dinnyehéjra öntjük. A lé nem fogja ellepni a darabokat, de azok később még levet engednek majd. Az ecetes levet fűszerezhetjük pl. mustármaggal, csilivel, kis darab tormával vagy friss gyömbérrel, de hagyhatjuk a savanyúságot natúr is.

A hűtőben kb. 1 hónapig áll el.


Tartósítani úgy tudjuk, ha vízfürdőbe állítjuk az üvegeket és gyöngyöző vízben hagyjuk tíz percig, majd paplanos dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.


dinnyehéj , ecet , mustármag , csili , torma , gyömbér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra