Nábelek Zsófia receptje
2019. december 21.Hozzávalók 20 darabhoz:
- 100 g tej
- 1,5 tk porélesztő
- 220 g liszt
- 50 g rum vagy brandy
- 85 g mazsola
- 1 tojássárgája
- 5 g só
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tk ötfűszer keverék
- 85 g puha vaj
- 50 g kandírozott narancshéj
- 85 g szeletelt mandula
- 100 g marcipán
- 55 g cukor
A bevonathoz:
- 50 g olvasztott vaj
- 100 g porcukor
A stollent szokás érlelni is, ami akár hetekig is tarthat: sűrű, vajas kelt tészta aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, mandulával, marcipánnal, de ezek bármelyike felcserélhető, variálható.
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 100 g tej
- 1,5 tk porélesztő
- 220 g liszt
- 50 g rum vagy brandy
- 85 g mazsola
- 1 tojássárgája
- 5 g só
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tk ötfűszer keverék
- 85 g puha vaj
- 50 g kandírozott narancshéj
- 85 g szeletelt mandula
- 100 g marcipán
- 55 g cukor
A bevonathoz:
- 50 g olvasztott vaj
- 100 g porcukor
Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, meleg helyen 20 percet pihentetjük. A rumot felforraljuk és a mazsolára öntjük, félretesszük.
A lisztet, cukrot, tojássárgáját, a fűszerkeveréket, a vanília kivonatot az élesztős alaphoz adjuk, simára dolgozzuk, majd kis 4-5 részben hozzáadjuk a puha vajat. 8-10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ezután
valamint a szeletelt mandulát. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a marcipánból 20 kis golyót formázunk, a legegyszerűbb, ha 5 grammos darabokat mérünk belőle, így biztosan egyenlő lesz.
Mikor a tészta a duplájára kelt, szétosztjuk 20 részre, itt is jó, ha mérleggel dolgozunk. Mindegyik tésztadarabba tegyünk egy golyó marcipánt, formázzuk sima gombóccá. Sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük, amíg a sütőt 175 fokra előmelegítjük. 15-20 percig süssük, amíg világosra sül, majd még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.
Ha nem golyóként, hanem normál méretű kalácsként készítjük, akkor a marcipánt formázzuk egy kb. 20-25 centis rúddá. A tésztát kelesztés után terítsük ki lisztezett gyúródeszkára, alakítsunk belőle ovális vekniformát. Egy sodrófa segítségével
Mivel a golyókhoz képest ez egy nagyobb méretű sütemény, hagyjuk legalább 45 percet kelni. 165 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, majd forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.
nábelek zsófia , karácsony , stollen , tej , liszt , ötfűszer keverék , élesztő , kandírozott narancshéj , szeletelt mandula , porcukor , marcipán