A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Édes kis cukiság: karácsonyi stollengolyó

Nábelek Zsófia receptje

2019. december 21.

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 100 g tej
  • 1,5 tk porélesztő
  • 220 g liszt
  • 50 g rum vagy brandy
  • 85 g mazsola
  • 1 tojássárgája
  • 5 g só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk ötfűszer keverék
  • 85 g puha vaj
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 85 g szeletelt mandula
  • 100 g marcipán
  • 55 g cukor

A bevonathoz:

  • 50 g olvasztott vaj
  • 100 g porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A német édességnek több változata ismert, ami alapvetően egy fűszeres, sűrű kalács aszalt gyümölcsökkel, amelybe több helyen marcipán is kerül.

A stollent szokás érlelni is, ami akár hetekig is tarthat: sűrű, vajas kelt tészta aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, mandulával, marcipánnal, de ezek bármelyike felcserélhető, variálható.

A gyümölcsök, a marcipán és a vaj segítenek abban, hogy lezárt dobozban a stollen napokig, sőt, akár egy hétig puha, ne pedig morzsálódós és fojtós legyen.

Fontos, hogy a dagasztási és kelesztési időket betartsuk, különben a tészta nehéz, tömör és száraz lesz, pont olyan, amiért általában nem szeretik az emberek a stollent. Kis golyó formában ajándéknak is remek, de elmondjuk azt is hogyan készülhet belőle mutatós kalács.

Hozzávalók 20 darabhoz:
- 100 g tej
- 1,5 tk porélesztő
- 220 g liszt
- 50 g rum vagy brandy
- 85 g mazsola
- 1 tojássárgája
- 5 g só
- 1 tk vanília kivonat
- 1 tk ötfűszer keverék
- 85 g puha vaj
- 50 g kandírozott narancshéj
- 85 g szeletelt mandula
- 100 g marcipán
- 55 g cukor

A bevonathoz:
- 50 g olvasztott vaj
- 100 g porcukor

Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, meleg helyen 20 percet pihentetjük. A rumot felforraljuk és a mazsolára öntjük, félretesszük.

A lisztet, cukrot, tojássárgáját, a fűszerkeveréket, a vanília kivonatot az élesztős alaphoz adjuk, simára dolgozzuk, majd kis 4-5 részben hozzáadjuk a puha vajat. 8-10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. Ezután

hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, a beáztatott mazsolát rummal együtt,

valamint a szeletelt mandulát. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a marcipánból 20 kis golyót formázunk, a legegyszerűbb, ha 5 grammos darabokat mérünk belőle, így biztosan egyenlő lesz.



Mikor a tészta a duplájára kelt, szétosztjuk 20 részre, itt is jó, ha mérleggel dolgozunk. Mindegyik tésztadarabba tegyünk egy golyó marcipánt, formázzuk sima gombóccá. Sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük, amíg a sütőt 175 fokra előmelegítjük. 15-20 percig süssük, amíg világosra sül, majd még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.

Ha nem golyóként, hanem normál méretű kalácsként készítjük, akkor a marcipánt formázzuk egy kb. 20-25 centis rúddá. A tésztát kelesztés után terítsük ki lisztezett gyúródeszkára, alakítsunk belőle ovális vekniformát. Egy sodrófa segítségével

a vekni felső harmadát nyomjuk le, ide tegyük a marcipánrudat, majd a tésztát hajtsuk vissza rá.

Mivel a golyókhoz képest ez egy nagyobb méretű sütemény, hagyjuk legalább 45 percet kelni. 165 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, majd forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.



nábelek zsófia , karácsony , stollen , tej , liszt , ötfűszer keverék , élesztő , kandírozott narancshéj , szeletelt mandula , porcukor , marcipán