Saly Noémi receptje
2020. július 29.- 34 nagyobb db sárgarépa
- 12 szál fehérrépa
- 1 öklömnyi zellergumó
- 1 jó nagy db hagyma
- 20 dkg lencse
- 2 db babérlevél
- pár szem egész bors
- 1 púpos kk szárított kakukkfű (ha van friss, még jobb)
- 1 kis pohár tejföl
- 23 ek mustár
- olaj és/vagy angolszalonna az alapozáshoz
- felkockázott főtt tarja vagy bármilyen füstölthús-maradék
- aprított friss petrezselyem
- só (a felhasznált húsfélék függvényében!)
Tél derekán nem kell friss paradicsommal művészkedni. Ott az a sok jó gyökérzöldség, hagyma, sokféle hüvelyes: melegítenek, táplálnak, egyik finomabb, mint a másik. Mivel – a zeller kivételével – semleges ízűek, nagyon jól bírják a fűszerezést, és a hidegben bátrabban bánhatunk a zsiradékokkal is.
ESZKÖZÖK:
a Piros Lábos, zöldséghámozó, tálak, vágódeszka, kis kés, fakanál
ELKÉSZÍTÉSE:
A lencsét előző este, de legkésőbb főzés előtt fél órával megmossuk, hideg vízbe áztatjuk (a vizét majd leöntjük).
A zöldségek aránya változhat. Tehetünk bele fokhagymát is, ami egészen más irányt ad, vagy a végén belefacsarunk egy fél citromot, az nagyon feldobja.
A hűtőben két napig biztonsággal eláll. Némi vízzel föleresztve, tejföllel vagy egy kis tejszínnel kiegészítve lehet belőle egy-két adag jó leves. De lerakhatunk vele pár sós palacsintát is, aztán 5-10 percre betoljuk a sütőbe.
DÍSZKÍSÉRET
Ha nem rizzsel, hanem magában adjuk, bármilyen friss, ropogós kenyérrel, baguette-tel vagy péksüteménnyel jó. És töltsünk ki egy pohár könnyű kis száraz fehérbort vagy rozét.
lencse , sárgarépa , fehérrépa , zellergumó , hagyma , babérlevél , tejföl , mustár , kakukkfű , petrezselyem , angolszalonna , tarja , füstölthús