Saly Noémi receptje
2019. május 17.- 1 kg eper
- 30 dkg cukor
- 25 dkg 2:1-es befőzőcukor
- 2 dl száraz pezsgő (lehet fehér is, vörös is)
ESZKÖZÖK:
Tésztaszűrő, nagylábos, apró üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret szárastól megmossuk, alaposan leszikkasztjuk, kicsumázzuk. (Azért ez a jó sorrend, mert a csumázáskor keletkező kis üregek így nem telnek meg vízzel.) Felfőzzük a sima cukorral, 5-10 perc rotyogtatás után hozzátesszük a befőzőcukrot, majd a pezsgőt. Ha azt akarjuk, hogy az alkohol benne maradjon, akkor 2-3 perc elteltével már le is vehetjük a tűzről, de ha gyerekek is kapnak majd belőle, akkor kevergessük 10 percig, hogy az alkohol elillanjon. A maradék pezsgőt megisszuk. A dzsemet töltsük üvegekbe, de kivételesen nem muszáj azonnal lezárni és fejre állítani: a másik lehetőség, hogy fél napra két réteg tiszta konyharuhával letakarva, hűvös helyen hagyjuk bebőrösödni, és csak ez után csavarjuk rá a tetőt.
CIFRÁZZAM?
Ezen nem nagyon van mit cifrázni, de találtam egy angol receptet, amelyik szerint diónyi vajat is kell tenni a műbe (fényesebb, selymesebb lesz tőle), és néhány olyat is, amelyek szerzői csokoládéval bűvészkednek: a dzsemfőzés utolsó 5 percében kisebb darabokra tört fekete vagy fehér csokit adnak a keverékhez.
FELHASZNÁLÁSA:
Téli reggelen vagy délutáni teához pirítósra (fekete tea, cukor nélkül…); vaníliafagyi vagy -puding mellé; mascarponéval vagy érett, lágy sajtokkal társítva (camembert, brie és rokonságuk).
eper , cukor , befőzőcukor , száraz pezsgő