Feke Zoltán receptje
2019. április 10.- 1 kg friss eper
- 1 csomag réteslap
- 2 db vaníliarúd
- 10 dkg kristálycukor
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojásfehérje
- 5 szál bazsalikom
- 500 ml tejszín
- 5 csomag vaníliás cukor
COULIS KÉSZÍTÉSE:
Az eper felét a cukorral és a bazsalikommal együtt felforraljuk lekvár sűrűségűre, majd belekaparjuk a végén az 1 db vaníliarúd belsejét, s amikor kihűlt, akkor botmixer segítségével coulis-t (gyümölcsszószt) készítünk belőle, és tálalásig félrerakjuk.
RÉTES KÉSZÍTÉSE:
A réteslapokat szétterítjük, majd kb. 8-10 cm átmérőjű, kör alakú formával kiszúrjuk, de előtte megszórjuk porcukorral. Ezek után a kész, porcukrozott korongokat szintén kb. 130 C°-os sütőben megsütjük, megvárva, míg a porcukor ráolvad a réteskorongokra.
TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE:
A tejszínt a vaníliás cukorral és a másik vaníliarúd belsejével kemény habbá verjük, ez lesz a töltelék a réteslapok között.
A SÜTEMÉNY ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Miután a réteslap kész és kihűlt, a felvert vaníliás tejszínbe keverjük a maradék 0,5 kg epret és beletörjük a vaníliás habcsókot. A tésztakorongokat egymásra rétegezzük, tészta, vaníliás tejszín, eper. Végül tálalásnál melléöntjük a már kihűlt bazsalikomos, epres coulis-t.
eper , réteslap , porcukor , vaníliarúd , tojás , bazsalikom , tejszín , vaníliás cukor