Palágyi Eszter receptje
2020. június 11.(8 szeletes torta)
Csokoládépiskóta
Hozzávalók:
- 125 g olvasztott étcsokoládé
- 85 g olvasztott vaj
- 4 db tojásfehérje 100 g kristálycukorral felverve
- 4 db tojássárgája 100 g kristálycukorral kihabosítva
Sült csokoládépuding
Hozzávalók:
- 280 g olvasztott vaj
- 250 g olvasztott étcsokoládé
- 225 g egész tojás, felverve (kb. 5 db)
- 180 g kristálycukor
- 8 g finomliszt
Csokoládémousse
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1/2 dl meggypálinka
- 30 g kristálycukor
- 4 lap zselatin
- 185 g olvasztott étcsokoládé
- 3 dl tejszín, felverve
A torta összeállítása
Hozzávalók:
- ropogós csokoládéréteg (csokoládéval bevont ostyagolyók)
- ropogós édes tölcsérmorzsa a torta aljához
Palágyi Eszter megosztotta velünk a Matild Palace Hotel egyik emblematikus desszertjét. Palágyi magyar jellegzetességekből indult ki: a csokoládé tortát a klasszikus lúdláb és a konyakmeggy találkozása ihlette. A Matild-tortában elengedhetetlen a kiváló meggypálinka, de mivel hőkezelve van, senkinek sem kell lemondania a desszertről.
Csokoládépiskóta elkészítése:
Az olvasztott csokoládét és vajat egy nagyobb tálban elkeverjük, beleforgatjuk a kihabosított tojássárgáját, majd 2-3 részletben a fehérjehabot is. Papírral bélelt, kb. 18 centis kerek formában 170 °C-on 10 perc alatt készre sütjük.
Sült csokoládépuding elkészítése:
A cukrot kikeverjük a tojással, majd minden más alapanyagot hozzáadunk. 80 °C-on 20 percig sütjük egy 18 centis kerek formában.
Aszaltmeggy-lekvár elkészítése:
A hozzávalókat egy edényben 5-10 percig forraljuk, majd a keveréket leturmixoljuk, félretesszük.
Csokoládémousse elkészítése:
A tejet, a pálinkát és a cukrot felforraljuk, majd hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat. Miután kihűlt, hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a felvert tejszínhabot.
A torta összeállítása elkészítése:
Először a piskótára helyezzük a sült pudingot, majd a lekvárt, végül megszórjuk csokoládé ropogóssal. Ez lesz a torta betétje, az egészet kifagyasztjuk, majd kivesszük a formából. Egy kerek, kb. 24 centis szilikon tortaformát félig megtöltünk csokoládékrémmel, ebbe lefelé fordítva beletesszük a kifagyott, kész rétegeket. Felöntjük a csokoládékrémmel, majd az édes, ropogós morzsával fejezzük be. Teljesen kifagyasztjuk a tortát, legalább 68 órán át, másképp nem tudjuk kivenni a formából.
étcsokoládé , vaj , tojás , finomliszt , tej , meggypálinka , zselatin , tejszín