Nábelek Zsófia receptje
2019. november 11.- 85 g olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 100 g barna cukor
- 70 g kristálycukor
- 1 tk só
- 1 kk fahéj
- 1 kk őrölt szegfűbors
- 1 db citrom héja
- 1 kk szódabikarbóna
- 110 g zabpehely
- 90 g liszt
- 100 g aszalt vörös áfonya
Az olvasztott vajat, tojást, cukrokat, fűszereket, szódabikarbónát és citromhéjat egy tálban csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, majd a lisztet, végül a vörös áfonyát. Papírral bélelt tepsire osztjuk szét, körülbelül 15 darab gombóc jön ki a tésztából. Hagyjuk 20-30 percet pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Pihentetés után süssük a kekszeket 15 percig. Ekkor még puhák, de hagyjuk a tepsin kihűlni őket, ezalatt kívül ropogósak, belül puhák lesznek. Szobahőmérsékleten néhány napig elállnak.
aszalt vörös áfonya , fahéj , liszt , citrom héja , olvasztott vaj , barna cukor , őrölt szegfűbors , tojás , zabpehely