Receptek

Epres tejberizs sóskagranitával

Nábelek Zsófia receptje

2022. március 22.

Granita
 Hozzávalók:

  • 100 g friss sóska megtisztítva
  • 50 g cukor
  • 60 g víz
  • 1 csipet só

Epres tejberizs
Hozzávalók:

  • 150 g rizottórizs
  • kb. 6-7 dl zsíros tej
  • 50 g cukor
  • 100 g eper (fagyasztott is lehet)
  • 20 g vaj
  • 1 negyed citrom reszelt héja
  • vanília (elhagyható)

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A granitához a cukrot, vizet és a sót 1 percig forraljuk közepes lángon, majd levesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Egy turmixgépbe tesszük a szirupot a sóskával, majd 30-40 másodpercig mixeljük, amíg a keverék élénk zöld színű lesz, és nem maradnak benne nagyobb levéldarabok. A folyadékot leszűrjük, egy sekély edényben 1-2 óra alatt kifagyasztjuk. 
A tejberizshez egy magas falú edényben a rizst felforrósítjuk.

Folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá decinként a tejet, mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, amikor az előzőt már felvette.

Ha elfogyott a tej, adjuk hozzá a citromhéjat, a cukrot (és a vaníliát, ha használunk), végül az epret. Keverjük hozzá a vajat, majd vegyük le az edényt a tűzről. Simítsunk a tejberizs felszínére egy réteg fóliát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A granitát kaparjuk fel egy villa hegyével úgy, hogy kásás állagot kapjunk, majd tálaljuk a kész tejberizzsel.


sóska , tej , rizottórizs , eper , vaj , vanília , citrom