Nábelek Zsófia receptje
2022. március 22.Granita
Hozzávalók:
- 100 g friss sóska megtisztítva
- 50 g cukor
- 60 g víz
- 1 csipet só
Epres tejberizs
Hozzávalók:
- 150 g rizottórizs
- kb. 6-7 dl zsíros tej
- 50 g cukor
- 100 g eper (fagyasztott is lehet)
- 20 g vaj
- 1 negyed citrom reszelt héja
- vanília (elhagyható)
A granitához a cukrot, vizet és a sót 1 percig forraljuk közepes lángon, majd levesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy turmixgépbe tesszük a szirupot a sóskával, majd 30-40 másodpercig mixeljük, amíg a keverék élénk zöld színű lesz, és nem maradnak benne nagyobb levéldarabok. A folyadékot leszűrjük, egy sekély edényben 1-2 óra alatt kifagyasztjuk.
A tejberizshez egy magas falú edényben a rizst felforrósítjuk.
Folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá decinként a tejet, mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, amikor az előzőt már felvette.
Ha elfogyott a tej, adjuk hozzá a citromhéjat, a cukrot (és a vaníliát, ha használunk), végül az epret. Keverjük hozzá a vajat, majd vegyük le az edényt a tűzről. Simítsunk a tejberizs felszínére egy réteg fóliát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A granitát kaparjuk fel egy villa hegyével úgy, hogy kásás állagot kapjunk, majd tálaljuk a kész tejberizzsel.