Receptek

Fácánesszencia fácánosztrigával

Kalla Kálmán receptje

2020. január 3.
  • 2 db fácán csontjai
  • 250 g marhalábszár
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g fehérrépa
  • 100 g zeller
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 szem bors
  • 10 g gyömbér, só
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 db tojásfehérje
  • 4 cl száraz sherry

FÁCÁNOSZTRIGA
HOZZÁVALÓK:

  • 4 szem fácánosztriga
  • 10 g vajkakukkfűsó, bors
  • 1 tk fácánszaft
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
Egy 4 literes lábosba tegyük a csontokat és a marhahúst. Azért adunk hozzá marhahúst, mert a fácán kevés kocsonyásító anyagot tartalmaz, és a marha a fácán ízét megtartja. 2 liter hideg vízzel feltesszük főni, nagyon lassan forraljuk fel gyöngyözésig. A csúnya habot eltávolítjuk a tetejéről.

Hozzáadjuk a zöldséget, és fűszerezzük. A sóval óvatosan bánjunk, mert a végén kb. 8 dl levest kapunk. A marhahúst kis lángon puhulásáig főzzük. Ha a leves nem elég tiszta, átlátszó, akkor lágyan verjünk fel 2 tojásfehérjét, óvatosan keverjünk bele apránként adagolva a levesből, majd az egészet öntsük vissza a levesbe.

A legkisebb lángon hagyjuk sokáig főni, míg ki nem tisztul és szép, fényes átlátszó levest kapunk. Elzárjuk a gázt, 10 percet hagyjuk pihenni, és utána vászonkendőn átszűrjük. Tálalás előtt papírszalvétával leitatjuk a zsírt a tetejéről, majd beleöntjük a száraz sherryt.

A fácánosztrigát gyengén sózzuk, borsozzuk, vágott kakukkfűvel megszórjuk, és vajban megpirítjuk. Ha már nem forró a serpenyő, akkor fácánszafttal átfényezzük. Kanálban 1-1 falatot adunk a leves mellé.


fácánosztriga , kakukkfű , gyömbér , zeller , száraz sherry , fehérrépa , sárgarépa , fokhagyma , vöröshagyma , marhalábszár , fácén