Kerekes Sándor receptje
2021. október 26.(12 darab)
Gombóc
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma megpirítva
- 40 dkg libahús (mell, comb vagy bármilyen nyesedék)
- 40 dkg pecsenyelibamáj
- 40 dkg kenyér vízbe áztatva, majd nagyon alaposan kinyomkodva (akár lecsepegtetve)
- 2 db egész tojás
- só, bors
- friss kakukkfű és majoránna
Leves
Hozzávalók:
- 1 db liba gerince, csontos részei, libaaprólék
- só, egész bors
- 1 fej hagyma héjastul, félbevágva és serpenyőben lepirítva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- 1 kis darab (kb. 2 cm) gyömbér megtisztítva
- 2 db babérlevél
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1/2 gumó zeller
Gombóc elkészítése:
A pirított hagymát, a libahúst és a pecsenyelibamájat daráljuk le. Keverjük össze a kenyérrel, a zöldfűszerekkel, majd ízesítsük sóval és borssal.
A masszát osszuk 12 részre, óvatosan formázzunk belőle gombócokat (nem baj, ha nem tökéletes), majd gyöngyöző vízben főzzük kb. 40 percig. Szűrőkanállal emeljük ki a főzővízből.
Leves elkészítése:
220-240 °C-ra előmelegített sütőben süssük a húsokat és a csontokat kb. 20 percig.
Hagyományos húslevest főzünk belőle: a besütött libarészeket hideg vízben tesszük fel főni, forrás után (ha kell) leszedjük a habját. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt, megtisztított zöldségeket és a fűszereket.
libahús , vöröshagyma , kenyér , tojás , kakukkfű , pecsenyelibamáj , majoránna , libaaprólék , liba , fokhagyma , babérlevél , rozmaring , gyömbér , zeller , sárgarépa , fehérrépa