Receptek

Zöldségalaplé

Segal Viktor receptje

2020. július 24.
  • 2 ek napraforgóolaj

kb. 1,3 kg zöldség:

  • 2 db közepes méretű sárgarépa
  • 2 db közepes méretű karalábé
  • 3 fej közepes méretű vöröshagyma
  • 2 szál szárzeller vagy fél zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csiperkegomba, egészben
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 db kisméretű édeskömény (vagy zellergumó, paszternák)
  • 1 db babérlevél
  • 6 szál petrezselyem (a kidobott petrezselyemszárakat itt felhasználhatjuk)
  • 6-8 szem egész fekete bors
  • kb. 4,5 liter víz

Ebből a mennyiségből körülbelül 3-4 liter alaplevet kapunk.

ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A leggyorsabban elkészíthető és nagyon sokoldalúan felhasználható alaplé. Főként levesek alapjául használjuk, de főzelékek, raguk, rizottók, rakott zöldségek alkotórésze is. Sok lehetőséget ad a vegetáriánusoknak, minden fogásnak jobb íze lesz. A profi konyhákon zöldségalaplevet használnak, ha folyadékot kell pótolni. Például, ha elfőtt a pörkölt leve, vagy túl sűrű lett a mártás. Bármilyen zöldségből készíthetjük, ízlésünk szerint.

ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és két evőkanál olajon 6-8 percig pároljuk, de nem pirítjuk.



Időnként megkeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, és felöntjük vízzel.



Nagy lángon felforraljuk, lehabozzuk, majd 20 percig kis lángon tovább főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük és lehűtjük.



Sült zöldségalaplé:
Ugyanezekből a zöldségekből készíthetünk sült zöldségalaplevet, amely intenzívebb ízű, sötétebb színű és főleg mártások alapjául szolgál. Nagy serpenyőben alaposan lepirítjuk a zöldségeket minden oldalukon. Belehelyezzük a lábosba, fűszerezzük és felöntjük vízzel. Kis lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Végül szűrjük és lehűtjük.

zöldségalaplé , napraforgóolaj , zöldség , sárgarépa , karalábé , vöröshagyma , zeller , fokhagyma , póréhagyma , édeskömény , csiperkegomba , petrezselyem , babérlevél

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra