Segal Viktor receptje
2020. július 24.- 2 ek napraforgóolaj
kb. 1,3 kg zöldség:
- 2 db közepes méretű sárgarépa
- 2 db közepes méretű karalábé
- 3 fej közepes méretű vöröshagyma
- 2 szál szárzeller vagy fél zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg csiperkegomba, egészben
- 1 szál póréhagyma
- 1 db kisméretű édeskömény (vagy zellergumó, paszternák)
- 1 db babérlevél
- 6 szál petrezselyem (a kidobott petrezselyemszárakat itt felhasználhatjuk)
- 6-8 szem egész fekete bors
- kb. 4,5 liter víz
Ebből a mennyiségből körülbelül 3-4 liter alaplevet kapunk.
A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és két evőkanál olajon 6-8 percig pároljuk, de nem pirítjuk.
Ugyanezekből a zöldségekből készíthetünk sült zöldségalaplevet, amely intenzívebb ízű, sötétebb színű és főleg mártások alapjául szolgál. Nagy serpenyőben alaposan lepirítjuk a zöldségeket minden oldalukon. Belehelyezzük a lábosba, fűszerezzük és felöntjük vízzel. Kis lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Végül szűrjük és lehűtjük.
zöldségalaplé , napraforgóolaj , zöldség , sárgarépa , karalábé , vöröshagyma , zeller , fokhagyma , póréhagyma , édeskömény , csiperkegomba , petrezselyem , babérlevél