Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. január 23.- 540 g liszt + 60 g liszt a tészta hajtogatásához
- 280 g tej
- 10 g cukor
- 60 g vaj + 240 g vaj a hajtogatáshoz
- 60 g sajt
- 15 g só
- 30 g élesztő
- 1 db tojás
Péklapát - Legyünk mi is pékek!
SAJTTAL SZÓRT MINI RÚD
Hozzávalók:540 g liszt + 60 g liszt a tészta hajtogatásához
280 g tej
10 g cukor
60 g vaj + 240 g vaj a hajtogatáshoz
60 g sajt
15 g só
30 g élesztő
1 db tojás
Előkészítése:
240 g vajat összekeverünk 60 g liszttel, úgy, hogy állagra kenhető maradjon, majd hűvös helyre rakjuk.
A tészta összeállítása:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, úgy, hogy a liszttel összekevert vajat a kinyújtott tésztába be tudjuk burkolni. Ezután a tésztát ujjnyi vastag téglalap alakzatra nyújtjuk, majd a következőképpen hajtogatjuk: a tészta 1/3-át 2/3 részig visszahajtjuk, és a maradék tésztarészt ráhajtjuk a tetejére. Így kapunk 3 réteg tésztát.
A behajtogatott tésztát 15-20 percre hűtőbe tesszük. Hűtés után az előző hajtogatási műveletet megismételjük, és újra hűtjük kb. 15 percig.
A tésztát ezután ujjnyi vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval hosszúkás rudakká vágjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. Lekenjük tojássárgájával, és megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután kelesztjük, kb. a tészta vastagságának kétszereséig. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a rudakat 12-15 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
aprósütemény , liszt , tej , élesztő , só , sajt , tojás , sós , cukor