Palotai Csaba és Gabnai Csaba receptje
2020. július 25.BÁRÁNYSÜLT
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg báránylapocka kicsontozva
- 2 szál rozmaring (a levele nélkül)
- 50 g libazsír
- 50 g vaj
- 400 g (4 közepes fej) vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- tengeri só
- frissen őrölt bors
HAGYMÁS BAB
HOZZÁVALÓK:
- 240 g fehér bab
- ízesítőcsokor (babérlevél, 5 petrezselyemszár, 2 szál kakukkfű, póréhagyma)
- 1 l bárányalaplé (vagy szárnyasalaplé)
- 500 g érett paradicsom félbevágva
- 1 gerezd fokhagyma
Ez az étel a fiatal Brillnek már klasszikus tányérja. Szaftos lapocka ízes babraguval. A séf a rozmaringnak csak a klopfolóval megroppantott szárát használja a hús illatosítására, úgy véli, hogy a levelekkel együtt a rozmaring már túl markánsan jelenik meg, eluralja a hús ízét.
BÁRÁNYSÜLT ELKÉSZÍTÉSE:
A báránycsontokból már előző nap kevés zöldséggel alaplevet főzünk. (Ez olyan, mint a csontleves, de csak nagyon enyhén sózzuk és csak kevés zöldséget adunk bele: hagyma, póré, sárgarépa, zeller, babérlevél, petrezselyemszár.) Ha nincs elég báránycsontunk, adhatunk hozzá csirkefarhátat vagy -szárnyat is.
A báránylapockát kiterítjük, sózzuk, borsozzuk, a közepére helyezzük a levelek nélküli rozmaringszárat. Feltekerjük, formára kötözzük, majd libazsír és vaj keverékén kevés színt adva „szőkére” pirítjuk.
HAGYMÁS BAB ELKÉSZÍTÉSE:
A paradicsomot grill alatt „karamellizáljuk”, majd serpenyőben kevés víz hozzáadásával lekváros-puhára főzzük (állaga a püré és a mártás között legyen). Átpasszírozzuk.
Mire a bab készre fő, már csak igen kevés alaplé marad. Ekkor serpenyőbe tesszük át, hozzáadjuk a sűrű paradicsomkészítményt (coulis-t). A hús pecsenyelevét leszűrjük, a benne készült hagymát a paradicsomos babhoz keverjük. Adunk még hozzá 3-4 evőkanál pecsenyelevet is.
A babot tányérra tesszük, ráhelyezzük a szeletelt báránypecsenyét, még egy kevés pecsenyelevet kanalazunk rá. Meghinthetjük finomra vágott friss fűszernövénnyel (tárkony, csombor, petrezselyem).
Az étteremben az elősütött, majd lehűtött hús vákuumzacskóba kerül sült fokhagymával és kevés olívaolajjal. 58 °C-os vízfürdőbe helyezik, ahol négy-öt órán át készül.
báránylapocka , rozmaring , libazsír , vaj , vöröshagyma , fokhagyma , fehér bab , paradicsom , bárányalaplé , babérlevél , kakukkfű , póréhagyma , petrezselyemszár