Horváth Szilveszter receptje
2020. január 6.HOZZÁVALÓK:
- 40 g sertészsír
- 4 db mellső sertésköröm
- 20 dkg vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma szeletelve
- 15 g fűszerpaprika
- 5 g köménymag pirítva, finomra vágva
- 5 dl szárnyasalaplé
- 15 dkg friss zöldpaprika kockára vágva
- 5 dkg friss paradicsom kockára vágva
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg burgonya
- 5 g köménymag pirítva, finomra vágva
- 1 fej hagyma finomra vágva
- 20 g sertészsír (vagy libazsír)
- szőlőmagolaj
- 4 szál petrezselyem levelei
- só, frissen őrölt bors
HOZZÁVALÓK:
- 32 dkg sertésszűz hártyázva
- 1 l víz
- 60 g só
- 1 szál rozmaring
- 20 g sertészsír
- 1 gerezd fokhagyma megzúzva
A burgonya elkészítése: A burgonyát megmossuk, sós vízben, héjában megfőzzük. Éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor hámozzuk, szeleteljük, teflonserpenyőben, kevés sertészsíron, hagymával pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Mozsárban kevés olajjal petrezselymet pépesre törünk, tálaláskor belekeverjük a krumpliba.
A szűzpecsenye elkészítése: A szűzpecsenyét 6 órára 6 százalékos sóoldatba tesszük, majd 1 órán át hideg vízben kiáztatjuk. Rozmaringgal vákuumcsomagoljuk, 60 °C-os vízfürdőben 40 percig készítjük. Ezután kivesszük a csomagból, kevés zsíron lassan körbepirítjuk, borsozzuk, 60 °C-os helyen pihentetjük. A nem túl markáns szűzpecsenye a sós pácolástól ízesebb és szaftosabb lesz. A külsejére igyekezzünk lassú pirítással „pecsenyés” pörzsréteget vonni. A körbesütéshez tehetünk egy szétlapított gerezd fokhagymát is a zsiradékba.
Háztartási körülmények között a húst röviden körbepirítjuk, alufóliába csomagoljuk, 20 percre 80 °C-os sütőbe tesszük, tálalás előtt sepenyőben újra körbepirítjuk, közben zsiradékkal locsolgatjuk.
TÁLALÁS:
Gyűrűforma segítségével a burgonyát a tányérra préseljük. Erre kerül az ujjnyi vastagra szelt szűzpecsenye, köré kanalazzuk a csontozott körömpörköltet. Adjunk hozzá csípős zöldpaprikát vagy csili paprikát.
sertésköröm , fűszerpaprika , köménymag , sertésszűz , burgonya , vöröshagyma , petrezselyem , rozmaring , sertészsír , paradicsom , zöldpaprika