Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. július 20.(12 szelet)
- 6 dl tejföl (20%-os)
- 7 db tojás, szétválasztva
- 10 dkg porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- csipet só
- 10 dkg liszt
- vaj a tepsi kikenéséhez
A tejfölt elektromos habverővel (vagy kézi keverővel) csomómentesre keverjük a 7 tojássárgájával, majd hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliát és a sót.
Beleszitáljuk a lisztet, elkeverjük.
A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan a tejfölös masszába forgatjuk.
Egy 30x20 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleöntjük a masszát.
Mellé adhatunk sült gyümölcsöket, pl. sült nektarint, amihez a gyümölcsöt leöntjük 1 dl vízből és 5 dkg cukorból főzött sziruppal, majd 180 °C-on kétszer tíz percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
tejföl , tojás , porcukor , citrom , liszt , vaj , vaníliarúd