Péter Balázs receptje
2020. december 1.KALÁCS
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg szitált búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 4,5 dl tej
- 1/2 tk só
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
ALMAKOMPÓT
HOZZÁVALÓK:
- 12 db savanykás alma
- 1 rúd vanília
- 15 db egész szegfűszeg
- 3 dkg friss gyömbér
- 1 db egész fahéj
- 1 db citrom
- só, cukor
KALÁCS ELKÉSZÍTÉSE:
10 dkg lisztből, élesztőből és 1,5 dl langyos tejből kovászt készítünk. 1,5 órát meleg helyen pihentetjük. A maradék tejben feloldjuk a sót, majd a pihentetés után összedolgozzuk a kész kovászt a maradék liszttel, tejjel és a vajjal. Jól kidagasztjuk és 1 órát meleg helyen pihentetjük. Tetszés szerint formázzuk, az egész tojással megkenjük a felületét.
ALMAKOMPÓT ELKÉSZÍTÉSE:
8 db almát kicentrifugálunk, a levéből készítjük el a kompótot. A maradék almákat meghámozzuk, kimagozzuk, majd nagyobb cikkekre vágjuk, és citromos vízben félretesszük, hogy ne barnuljon meg.
A citrom héjának külső részét lehámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az alma levéhez hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a citrom héját, a vanília kikapart magját, majd pár percig erős lángon szirupsűrűségűre főzzük.
Mikor sűrűsödni kezd, félrehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük az almagerezdeket, és így hagyjuk kihűlni.
A kalács mellé tálaljuk.
liszt , élesztő , tej , vaj , tojás , alma , vanília , egész szegfűszeg , gyömbér , egész fahéj , citrom