Receptek

Ferences rendi kalács almakompóttal

Péter Balázs receptje

2020. december 1.

KALÁCS
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg szitált búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 4,5 dl tej
  • 1/2 tk só
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás

ALMAKOMPÓT
HOZZÁVALÓK:

  • 12 db savanykás alma
  • 1 rúd vanília
  • 15 db egész szegfűszeg
  • 3 dkg friss gyömbér
  • 1 db egész fahéj
  • 1 db citrom
  • só, cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

KALÁCS ELKÉSZÍTÉSE:
10 dkg lisztből, élesztőből és 1,5 dl langyos tejből kovászt készítünk. 1,5 órát meleg helyen pihentetjük. A maradék tejben feloldjuk a sót, majd a pihentetés után összedolgozzuk a kész kovászt a maradék liszttel, tejjel és a vajjal. Jól kidagasztjuk és 1 órát meleg helyen pihentetjük. Tetszés szerint formázzuk, az egész tojással megkenjük a felületét.

Kelesztés után 180 °C-os sütőben készre sütjük.


ALMAKOMPÓT ELKÉSZÍTÉSE:

8 db almát kicentrifugálunk, a levéből készítjük el a kompótot. A maradék almákat meghámozzuk, kimagozzuk, majd nagyobb cikkekre vágjuk, és citromos vízben félretesszük, hogy ne barnuljon meg.
A citrom héjának külső részét lehámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Az alma levéhez hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a citrom héját, a vanília kikapart magját, majd pár percig erős lángon szirupsűrűségűre főzzük.
Mikor sűrűsödni kezd, félrehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük az almagerezdeket, és így hagyjuk kihűlni.
A kalács mellé tálaljuk.


liszt , élesztő , tej , vaj , tojás , alma , vanília , egész szegfűszeg , gyömbér , egész fahéj , citrom