Salamon Tamás receptje
2018. február 2.HOZZÁVALÓK:
- 1 db sertés hátsó csülök
HOZZÁVALÓK:
- 1 db egész vöröshagyma
- 1 db egész fokhagyma
- babérlevél
- majoránna
- csípős cseresznyepaprika
- só
SÜLT CSÜLÖK
HOZZÁVALÓK:
- 1 db sertés hátsó csülök
- mangalicazsír
- fokhagyma
- majoránna
- fűszerpaprika
- köménymag
- só, bors
PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTA NYÁRI ALMÁVAL
HOZZÁVALÓK:
- 1/2 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg nyári alma
- fehér bor
- friss csombor
- só, bors
A sertéscsülköt pácsóval besózzuk: fontos, hogy belül a csontoknál is alaposan be legyen sózva.
Két hét után fél napig langyos vízben áztatjuk. Lecsöpögtetjük, leszárítjuk, és lehetőség szerint mi magunk füstöljük vagy füstöltetjük hagyományos füstölési eljárással. Amennyiben nincs lehetőségünk erre, úgy megbízható hentestől vagy termelőtől vásároljunk füstölt csülköt. A füstölt csülköt hideg vízben tesszük fel. Ízesítjük és 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük.
SÜLT CSÜLÖK ELKÉSZTÉSE:
A kicsontozott sertéscsülköt alaposan fűszerezzük, majd 4-6 óra alatt megsütjük.
PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTA NYÁRI ALMÁVAL
ELKÉSZÍTÉSE:
Mangalicazsíron a vöröshagymát megfonnyasztjuk. (Ha sikerül füstölt bőrt vagy csontot vásárolnunk, azt hozzáadhatjuk.) Rátesszük az alaposan átmosott savanyú káposztát, és fedő alatt, fehér borral gyakran locsolgatva, az almát is hozzáadva puhára pároljuk.
Tálaláskor a főtt csülköt tetszés szerint daraboljuk, savanyított zöldségekkel (cékla, fokhagyma, paradicsom, csípős hegyes erős paprika), frissen reszelt tormával tálaljuk.
A sült csülköt darabolás után a serpenyőben alaposan átpirítjuk, hogy a bőre ropogós legyen, és a párolt almás savanyú káposztára tálaljuk.
sertés hátsó csülök , vöröshagyma , fokhagyma , majoranna , babérlevél , csípős cseresznyepaprika , mangalicazsír , fűszerpaprika , köménymag , savanyú káposzta , nyári alma , fehérbor , csombor