Veres István receptje
2019. június 6.- 1 db fürj
- 50 g medvehagyma
- 100 g olaj
- 300 g tejszín
- 50 g vargánya
- 100 g vaj
- 20 g mandula
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A fürjet éles késsel combjára, mellére bontjuk, majd a húsrészeket egy tálba tesszük. Kevés olajat öntünk rá és meleg helyen (50 °C) egy órát hagyjuk pihenni, időnként forgassuk át a darabokat.
Közben elkészítjük a medvehagymaolajat: a medvehagymát 100 gramm natúr ízű olajjal (legjobb ehhez a napraforgó vagy szőlőmagolaj) egy erős turmixban 5 percig mixeljük. Ezután tiszta pelenkán vagy konyharuhán átszűrjük, amíg áttetsző, zöld olajat kapunk. Üvegbe töltve, hűtőszekrényben hetekig eláll.
A vargányahabhoz a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, majd lefedve legalább egy órát hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, ízesítjük, tálaláskor rámelegítünk.
A fürjhúst finoman sózzuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt tökéletesre sütjük. Miután kivettük, lefóliázva hagyjuk állni 5 percet, hogy a hús minél lédúsabb maradjon – ezt hagyjuk a tálalás előtti utolsó pillanatra.
Tálaláskor friss mandulát, medvehagymaolajat teszünk a tányérra, rá egy fürj mellét és combját, egy szelet ördögszekérgombát, hogy frissességet kölcsönözzön az ételnek. Végül a meleg vargányás tejszínt botmixerrel kihabosítjuk, ezt kanalazzuk az ételre, valamint egy kanál pecsenyelevet.

mandula , vargánya , fürj , medvehagyma , tejszín , vaj , szőlőmagolaj