Receptek

Orjaleves

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 18.
  • 75 dkg sertésorja
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér
  • 1/4 db zeller
  • 1/4 db karalábé
  • 1 db burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4-5 szem fekete bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

MITŐL orjaleves az orjaleves? A disznóvágások elhagyhatatlan étele, ami a vágás módjával függ össze. A bontásnak kétféle módja terjedt el.

Karajra bontáskor az állatot rendfára akasztották, majd a belső szervek eltávolítása után egy hentesbárddal kettéhasították a gerincoszlopot. Így két hosszú karajt kaptak, innen a technika neve.

Orjára bontáskor a disznót hasra fordították, bontókéssel (jobbról balra haladva) a gerincoszlop két oldalán hosszában átvágták a szalonnát. Ez volt a disznóvágás legizgalmasabb pillanata, hiszen ha a vágás nyomán szétfutott a zsíros szalonna, akkor lett elegendő zsír az egész rokonságnak. A vágás után az orját (azaz a gerincoszlopot) a hátszínnel együtt kiemelték. Ebből készült a különleges zamatú orjaleves, amit semmiféle marhahúsból nem lehetett megfőzni, csak a sertés nyakszirtjéből.

A receptje persze házról házra változhat, de alapvetően egy erős húsleves, amelyet csigatésztával vagy vékony metélttel tálalnak.

Elkészítése: A húst 2,5-3 liter vízben feltesszük főni, amikor felforrt, leszedjük a habját. Hozzáadjuk a meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított, feldarabolt sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, burgonyát, a borsot, és sózzuk. Gyöngyözve főzzük 3-4 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul, a leves pedig ízes lesz. Forrón tálaljuk levestésztával, a húst pedig akár külön fogásként, ecetes tormával is fogyaszthatjuk.





bors , gyökér , sárgarépa , , burgonya , vöröshagyma , karalábé , sertésorja , zeller , leves , húsleves