Nábelek Zsófia receptje
2023. augusztus 7.Tészta
Hozzávalók:
1 kg liszt
420 g cukor
280 g zsír
3 db tojássárgája
3 dl tej
15 g sütőpor
1 db citrom reszelt héja
Töltelék
Hozzávalók:
350 g vaj
280 g cukor
70 g kakaópor
100 g darált dió
1 dl rum
citromhéj, vanília, fahéj (elhagyható)
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd összegyúrjuk a többi alapanyaggal. Félgömböket formázunk belőle (kézzel vagy fagylaltoskanállal), majd egy órát hűtőben pihentetjük. 175 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütjük — fontos, hogy ne kapjon színt, így később szebben lehet festeni.
Még melegen teáskanállal kikaparjuk a belsejét, ide kerül a töltelék.
A töltelékhez a puha vajat és a porcukrot fehéredésig habosítjuk, hozzáforgatjuk a rumot, a kakaóport, a darált diót és a kikapart tésztát. Lehet ízesíteni még citromhéjjal, vaníliával, kevés fahéjjal. A félgömbök belsejét teletöltjük, akkor jó, ha a krém kipúposodik belőle, így szépen lehet párosával összeragasztani őket.
A színezéshez valamilyen piros szörppel (málna, piros ribizli, meggy, sőt, akár céklalével) ecsettel finoman megfestjük, az egész barack felületét lekenjük kevés tojásfehérjével, végül kristálycukorba forgatjuk.
lakodalmas , lakodalmas sütemény , lakodalmas barack , őszibarack