Szó Gellért-Szó Dániel receptje
2022. november 17.1 kg burgonya
0,15 dkg füstölt szalonna
3 db fehér hagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehér bor
4 dl zsíros tejszín
só, bors, rozmaring
0,30 kg camembert
0,10 kg brie
0,10 kg pecorino
Szó Gellért cukrász és Szó Dániel pék, ők együtt a „Szó ami Szó” pékség és cukrászda, számos helyen az országban. Évekig ők készítették az ország tortáját, ők sütik a ország egyik legjobb croissantját. Mostanában bisztróként is meg akarják mutatni magukat. Szó Gellért franciás rakott krumpli receptjét bárki otthon is elkészítheti, aki nem fogyókúrázik!
(A sajtok helyettesíthetők, de a camembert fontos, és hogy a sajtok zsírosak legyenek.) Tradicionálisan Reblochon sajtot használnak a franciák, de nehezen beszerezhető.
Az egészben megfőzött burgonyát 0,5 cm vastagságú szeletekre karikázzuk. A zsírjában pirított szalonnához hozzáadjuk az aprított hagymát, a fokhagymát és üvegesre pirítjuk! Ráöntjük a fehérbort, lepároljuk, majd hozzáadjuk a tejszín felét, befűszerezzük és sűrűbbre főzzük!
Közepes méretű tepsibe beleöntjük a tejszínes hagyma felét, erre a burgonyakarikák harmadát, erre jön a sajtok fele szeletelve. Jöhet rá a burgonya második harmada, erre a tejszínes hagyma maradéka. Locsoljuk meg a maradék tejszínnel. Végül rárakjuk az utolsó adag burgonyát, és a maradék sajtszeletekkel zárjuk.
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük! Akkor tökéletes, amikor a sajt elégedetten bugyborékol a tetején! Hidegen is finom.