A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Nyári töltött káposzta

Szabó Tibor receptje

2019. október 27.
  • 1 fej friss káposzta
  • 1/2 kg darált lapocka
  • 20 dkg rizs
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • szalonna
  • kapor, csombor
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Legyaluljuk a káposztát, és elkészítjük úgy, mint a kovászos uborkát, sok kaporral, de ebbe csombort (borsikafüvet) is teszünk. Néhány nagyobb levelet meghagyunk a tölteléknek. Darált sertéshúst összekeverünk sóval, borssal, apróra felkockázott hagymával, rizzsel és egy tojással. Egy kevés szalonnát is darálunk a húshoz, lágyabb lesz a töltelék tőle, és nagyon finom.

Amikor a káposzta megérett a napon (3-4 nap), a felét beterítjük a lábos aljára, az egészben hagyott leveleket megtöltjük az elkészített darált hússal, és szépen lerakjuk a lábos aljára terített káposztára. A töltelékek tetejére rátesszük a maradék kovászolt káposztát, felöntjük az üvegben maradt lével, amihez kevés vizet is teszünk, hogy ne legyen túl savanyú. Sózni nem szükséges, mert a kovászolt lében sok só van.

Néhány egészben hagyott kaporszálat és csombort teszünk még hozzá, és feltesszük főni. Ha megpuhult a káposzta, tejföllel behabarjuk.


káposzta , töltött káposzta , tejföl , lapocka , szalonna , tojás , kapor , rizs , csombor