Receptek

A tökéletes tartiflette

Szó Gellért-Szó Dániel receptje

2022. november 17.


1 kg burgonya


0,15 dkg füstölt szalonna


3 db fehér hagyma


4 gerezd fokhagyma


1,5 dl fehér bor


4 dl zsíros tejszín


só, bors, rozmaring


0,30 kg camembert


0,10 kg brie


0,10 kg pecorino

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Szó Gellért cukrász és Szó Dániel pék, ők együtt a „Szó ami Szó” pékség és cukrászda, számos helyen az országban. Évekig ők készítették az ország tortáját, ők sütik a ország egyik legjobb croissantját. Mostanában bisztróként is meg akarják mutatni magukat. Szó Gellért franciás rakott krumpli receptjét bárki otthon is elkészítheti, aki nem fogyókúrázik!


(A sajtok helyettesíthetők, de a camembert fontos, és hogy a sajtok zsírosak legyenek.) Tradicionálisan Reblochon sajtot használnak a franciák, de nehezen beszerezhető.


Az egészben megfőzött burgonyát 0,5 cm vastagságú szeletekre karikázzuk. A zsírjában pirított szalonnához hozzáadjuk az aprított hagymát, a fokhagymát és üvegesre pirítjuk! Ráöntjük a fehérbort, lepároljuk, majd hozzáadjuk a tejszín felét, befűszerezzük és sűrűbbre főzzük!


Közepes méretű tepsibe beleöntjük a tejszínes hagyma felét, erre a burgonyakarikák harmadát, erre jön a sajtok fele szeletelve. Jöhet rá a burgonya második harmada, erre a tejszínes hagyma maradéka. Locsoljuk meg a maradék tejszínnel. Végül rárakjuk az utolsó adag burgonyát, és a maradék sajtszeletekkel zárjuk.


180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük! Akkor tökéletes, amikor a sajt elégedetten bugyborékol a tetején! Hidegen is finom.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra