Saly Noémi receptje
2019. február 28.AZ ECETEKHEZ
HOZZÁVALÓK:
- borecet, almaecet, egy-két kanálka balzsamecet,
- tárkony, bazsalikom, citromfű, menta, snidling, kapor, petrezselyem- és zellerzöld, babérlevél, fokhagyma, citrom
AZ OLAJOKHOZ
HOZZÁVALÓK:
- hidegen sajtolt olíva- vagy napraforgóolaj,
- rozmaring, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű, majoránna,
- fokhagyma, tarka bors, chili paprika,
- citrom- vagy narancshéj
ESZKÖZÖK:
Széles szájú befőttesüvegek, szűk szájú, jól záródó kis palackok; szűrő, géz, tölcsér.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az eceteknél: egy vagy többféle gondosan megmosott zöld fűszer leveleit lecsipkedjük, megszikkasztjuk, egy nagyobb befőttesüvegbe rakjuk, felöntjük ecettel. Egy liter ecethez összesen egy-két marék friss levél kell. (A rozmaring- és kakukkfűágacskákat egyben hagyhatjuk.) Lezárva sötét, hűvös helyen pihentetjük 2-3 hétig, majd a növényázalékot jól kinyomkodva, gézen átszűrve kis üvegekbe palackozzuk.
CIFRÁZZAM?
A zöld fűszerek mellett használhatunk szárazakat is: köményt, szegfűszeget, szerecsendiót, szerecsendió-virágot, porított gyömbért, borókabogyót, reszelt citromhéjat. Ezeket tüllzacskóban tegyük az üvegbe. Olajhoz kiváló a provence-i fűszerkeverék (rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoránna, szurokfű, kakukkfű, zsálya).
Az eceteket persze salátákhoz (de például a tárkonyos-fokhagymás ecet csodát tesz egy sima bablevessel, a kapros ecet meg a tejfölös krumplilevessel is). Egy illatos fűszerolajjal átkevert tésztához két kanál paradicsomlé vagy pár felaprított friss paradicsom és egy kis reszelt sajt is elég. A borsos-fokhagymásprovence-i keverékes olajjal locsolgatott friss pizza vagy sima kenyérlepény se megvetendő, a chilis olajba keverhetünk a színe végett egy kanál pirospaprikát, és már lehet is kenegetni a grillezni való húst, a citromfüves-rózsaborsos olajjal pedig a sütésre váró halat. Nem kell félni a kísérletezéstől!
borecet , almaecet , balzsamecet , tárkony , bazsalikom , borsikafű , szurokfű , majoranna , fokhagyma , olívaolaj , rozmaring , kakukkfű , zsálya , chili , tarka bors , citromhéj , narancshéj