Receptek

Fűszeres lencsekrém

Száraz Zsuzsanna receptje

2023. február 6.


1/2 vagy 3/4 kg fűszeres, hagymás, zöldséges lencsefőzelék (ahogy szeretjük) adja a krém alapját, de ha különleges recepttel dolgozunk, azért vigyázzunk az összhangra!


10 dkg vörös lencse

2-3 ek bor- vagy sherryecet

3 ek szójaszósz

2-3 ek Worcestershire

1 tk szardella

1 ek kapribogyó

1 tk dijoni mustár

1 csokor petrezselyem

1/2 csokor snidling

néhány szál friss koriander

2 db sült kápia paprika, a héjától és a magoktól megtisztítva

néhány babérlevél

1 tk édes pirospaprika (ha nem használunk füstölt lét, lehet füstös)

1 kk kurkuma

1 kisebb fej lila hagyma

1 db paradicsom a belseje nélkül felkockázva

csili, csiliszósz ízlés szerint olíva- vagy szárítottparadicsom-olaj

ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A főzeléket turmixolható állagúra hígítjuk, lehetőleg alaplével vagy húslevessel, és a krémesítés megkönnyítéséhez fel is melegítjük. Melegen beleturmixoljuk a sült kápia felét, a szardellát, fűszerpaprikát, kurkumát, ízesítjük mustárral, szójaszósszal, esetleg csilivel, és ha kell, sóval, borssal.




A vörös lencsét fűszeres-babéros, sós, lehetőleg füstölt lében meg- (és lehetőség szerint nem szét-) főzzük. A lével később hígíthatjuk a krémet, ha kell, csak vigyázzunk, ne legyen túl sós vagy fűszeres tőle. A megfőtt vörös lencséről leöntjük a fölösleges levet, belekeverjük a nagyon apróra vágott lila hagymát és ráöntjük az ecetet. Hagyjuk kicsit állni, ha levet enged, leszűrjük, és a nagyon finomra vágott kaprival, a paradicsomkockákkal, a maradék, apróra kockázott sült kápiával, a felaprított zöldfűszerekkel és kevés olívaolajjal együtt a krémbe keverjük.




Ehetjük pirítóssal vagy zöldséghasábokkal, kínálhatunk hozzá mustárt, lila hagymát.


 



lencse , lencsekrém , fűszeres lencsekrém