Receptek

Süllőfilé, írókrém, karalábé, török mogyoró

Mida Balázs/Anyukám Mondta receptje

2025. július 21.
  • 4 db süllőfilé (13 dkg/db)
  • 4 db karalábé
  • 100 g vaj
  • 2 szál kakukkfű


Pesztó hozzávalók:


  • 60 g petrezselyemzöld
  • 120 g török mogyoró
  • 40 g olaj
  • 30 g lime lé
  • 4 g konfitált fokhagyma


Írókrém hozzávalók:


  • 300 g író
  • 60 g vaj
  • ½ citrom leve
  • 1 g xantán (sűrítőanyag)
  • só ízlés szerint


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Alaposan megmossuk a karalábét, és kemencébe helyezzük. 5 percenként forgatva feketére sütjük. Hústűvel megszúrva ellenőrizzük: amint puha, kész is vagyunk a sütéssel. Meghámozzuk és vékony, korong formájú szeletekre vágjuk. Félretesszük.

A petrezselymes pesztóhoz a mogyorót 180 fokos sütőben 3-4 percig pirítjuk. Egy botmixer segítségével a petrezselyemleveleket, a török mogyorót, olajat, lime-levet és a fokhagymát elkezdjük összedolgozni. Megkóstoljuk, és sóval, borssal ízesítjük.

Az írókrém elkészítéséhez egy edényben összemelegítjük az írót a vajjal, hozzákeverjük a sűrítőanyagot, elkeverjük, sóval és a citrom levével ízesítjük.

A karalábészeleteket betöltjük a zöld pesztóval, és tányérra helyezzük.

Forró serpenyőben, kevés olajon, bőrével lefelé aranybarnára sütjük a süllőfiléket. Hozzáadjuk a vajat, a kakukkfüvet és 5-6 perc alatt készre sütjük, vajjal locsolgatva. Ha elkészült, tányérra helyezzük a karalábék mellé, és körbeöntjük az írókrémmel.


süllő , karalábé , pesztó

Kapcsolódó cikkek