Mida Balázs/Anyukám Mondta receptje
2025. július 21.- 4 db süllőfilé (13 dkg/db)
- 4 db karalábé
- 100 g vaj
- 2 szál kakukkfű
Pesztó hozzávalók:
- 60 g petrezselyemzöld
- 120 g török mogyoró
- 40 g olaj
- 30 g lime lé
- 4 g konfitált fokhagyma
Írókrém hozzávalók:
- 300 g író
- 60 g vaj
- ½ citrom leve
- 1 g xantán (sűrítőanyag)
- só ízlés szerint
Alaposan megmossuk a karalábét, és kemencébe helyezzük. 5 percenként forgatva feketére sütjük. Hústűvel megszúrva ellenőrizzük: amint puha, kész is vagyunk a sütéssel. Meghámozzuk és vékony, korong formájú szeletekre vágjuk. Félretesszük.
A petrezselymes pesztóhoz a mogyorót 180 fokos sütőben 3-4 percig pirítjuk. Egy botmixer segítségével a petrezselyemleveleket, a török mogyorót, olajat, lime-levet és a fokhagymát elkezdjük összedolgozni. Megkóstoljuk, és sóval, borssal ízesítjük.
Az írókrém elkészítéséhez egy edényben összemelegítjük az írót a vajjal, hozzákeverjük a sűrítőanyagot, elkeverjük, sóval és a citrom levével ízesítjük.
A karalábészeleteket betöltjük a zöld pesztóval, és tányérra helyezzük.
Forró serpenyőben, kevés olajon, bőrével lefelé aranybarnára sütjük a süllőfiléket. Hozzáadjuk a vajat, a kakukkfüvet és 5-6 perc alatt készre sütjük, vajjal locsolgatva. Ha elkészült, tányérra helyezzük a karalábék mellé, és körbeöntjük az írókrémmel.