Pataky Péter receptje
2025. június 17.1 kg vongole, alaposan megmosva
fél üveg prosecco (pinot grigio vagy vermentino is tökéletes)
4 db fél bagett, esetleg kovászos pinsa vagy focaccia
20 dkg vaj extraszűz olívaolaj
1 fej hagyma apróra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor petrezselyem snidling
frissen őrölt bors
1 citrom
esetleg kevés tejszín
A fűszervajhoz a zöldfűszereket apróra vágjuk és a puha vajhoz keverjük. Kicsit sózzuk, borsozzuk, műanyag fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük.
Kevés vaj és olívaolaj keverékében megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a proseccóval vagy fehérborral, és felforraljuk.
Hozzáadjuk a kagylót és egy jó nagy kanál fűszervajat, borsozzuk, lefedjük és 1-2 percig nagy lángon gőzöljük.
Kiszedjük a kagylót, és a mártást kicsit beforraljuk. Ha szeretjük, kevés tejszínt adhatunk hozzá. Beállítjuk az ízét – ha szükséges, ízesítjük –, ha savasabban szeretjük, pár csepp citromlevet is adhatunk hozzá.
Friss zöldfűszerekkel és a fűszervajjal megkent pirítóssal tálaljuk.