A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Töltött kelkáposzta paradicsomos tönkölybúza-salátával

Tivadar György receptje

2020. szeptember 23.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg marhacomb darálva
  • 10 dkg rizs
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 fej kelkáposzta
  • 2 ek fűszerpaprika
  • csombor
  • só, bors

TÖNKÖLYBÚZA-SALÁTA
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg búza
  • 1 db uborka
  • 2 db tv paprika
  • 1 csokor petrezselyem

PARADICSOMMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg hámozott paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 kk római kömény
  • 1 szár angolzeller
  • 2 db babérlevél
  • 3 szár kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

TÖLTÖTT KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A darált marhahúshoz hozzákeverjük az előfőzött rizst és a pirított, finomra vágott hagymát, fokhagymát, sóval, borssal, csomborral ízesítjük.

A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd kihűtjük, leszárítjuk. Fóliát kihúzunk, és a káposztaleveleket félig fedésben egymásra tesszük.

A húst habzsákba töltjük, és egyenletes vastagságban a levélre nyomjuk.


Először a káposztát tekerjük fel, majd a fóliát, és csomót kötünk mindkét végére. Ezt alufóliába tekerjük, mint egy szaloncukrot, és épphogy gyöngyöző vízben 20-30 perc alatt készre főzzük. Utána kihűtjük a könnyebb szeletelés érdekében.

TÖNKÖLYBÚZA-SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tönkölybúzát beáztatjuk, majd forrásban lévő vízben kb. 40-50 perc alatt puhára főzzük. Hideg vízben átmosva lehűtjük, lecsepegtetjük. Ezután hozzáadjuk a kockázott zöldségeket, sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a kész paradicsommártást.

PARADICSOMMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Forró olívaolajon pirítjuk a hagymát, a fokhagymát, zellert, sárgarépát, babérlevelet, kakukkfüvet. Hozzáadjuk a római köményt és a fehérbort, amit elfőzünk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb. 1 órát főzzük, ízesítés után kézi mixerrel összedolgozzuk. Ha kihűlt, összekeverjük a zöldséges tönkölybúza-salátával.


kelkáposzta , rizs , hagyma , fokhagyma , marhacomb , fűszerpaprika , csombor , búza , uborka , tv paprika , petrezselyem , paradicsom , sárgarépa , római kömény , angolzeller , babérlevél , kakukkfű , olívaolaj , fehérbor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra