Tivadar György receptje
2020. szeptember 23.TÖLTÖTT KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg marhacomb darálva
- 10 dkg rizs
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 fej kelkáposzta
- 2 ek fűszerpaprika
- csombor
- só, bors
TÖNKÖLYBÚZA-SALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg búza
- 1 db uborka
- 2 db tv paprika
- 1 csokor petrezselyem
PARADICSOMMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg hámozott paradicsom
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 kk római kömény
- 1 szár angolzeller
- 2 db babérlevél
- 3 szár kakukkfű
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl fehérbor
TÖLTÖTT KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A darált marhahúshoz hozzákeverjük az előfőzött rizst és a pirított, finomra vágott hagymát, fokhagymát, sóval, borssal, csomborral ízesítjük.
A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd kihűtjük, leszárítjuk. Fóliát kihúzunk, és a káposztaleveleket félig fedésben egymásra tesszük.
Először a káposztát tekerjük fel, majd a fóliát, és csomót kötünk mindkét végére. Ezt alufóliába tekerjük, mint egy szaloncukrot, és épphogy gyöngyöző vízben 20-30 perc alatt készre főzzük. Utána kihűtjük a könnyebb szeletelés érdekében.
TÖNKÖLYBÚZA-SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tönkölybúzát beáztatjuk, majd forrásban lévő vízben kb. 40-50 perc alatt puhára főzzük. Hideg vízben átmosva lehűtjük, lecsepegtetjük. Ezután hozzáadjuk a kockázott zöldségeket, sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a kész paradicsommártást.
PARADICSOMMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Forró olívaolajon pirítjuk a hagymát, a fokhagymát, zellert, sárgarépát, babérlevelet, kakukkfüvet. Hozzáadjuk a római köményt és a fehérbort, amit elfőzünk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb. 1 órát főzzük, ízesítés után kézi mixerrel összedolgozzuk. Ha kihűlt, összekeverjük a zöldséges tönkölybúza-salátával.
kelkáposzta , rizs , hagyma , fokhagyma , marhacomb , fűszerpaprika , csombor , búza , uborka , tv paprika , petrezselyem , paradicsom , sárgarépa , római kömény , angolzeller , babérlevél , kakukkfű , olívaolaj , fehérbor