Libor Mária receptje
2020. október 9.- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg tönkölyliszt
- 1,5 tk só
- 1 ek cukor
- 1 db tojás
- 3 ek fehérbor
- 3 ek olaj
- 1,5 dl víz
- 15 dkg joghurt
- 2 dkg friss élesztő
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg darált tepertő
- 1 üveg házi szilvalekvár
Tálba mérjük a liszteket, a sót és a cukrot, majd alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, öntjük a bort, a joghurtot, az olajat és a vizet. Belemorzsoljuk az élesztőt, és dagasztani kezdjük. Amikor nagyjából összeállt gombóccá, kitesszük a deszkára, és határozott, erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk tovább.
A bedagasztott tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 45 percre hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és vékony, kb. 60 cm x 40 cm nagyságú téglalapformát nyújtunk belőle. Megkenjük a tepertőkrém kb. kétharmadával, és hajtogatjuk.
Ehhez először gondolatban három részre osztjuk a tésztát. A jobb szélső részt a középsőre hajtjuk, majd annak a tetejére a bal szélsőt. Az így kapott keskeny, hosszú tésztacsíkot megkenjük a kimaradt tepertőkrémmel, és ismét hajtogatjuk.
A tészta alsó és felső felét is visszahajtjuk a közepéig, végül félbehajtjuk, mint egy könyvet. A tésztát becsomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 45-50 percre. Ezalatt két nagyobb sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából lisztezett deszkán kb. 35-40 centiméter széles és 60 cm hosszú, kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtunk. Megkenjük a szilvalekvárral és feltekerjük, mint a bejglit.
Egy éles késsel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egymástól kb. 3 cm távolságra a sütőlemezre fektetjük. Letakarjuk egy fóliával, és kb. 45 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, és a csigákat kb. 16-18 perc alatt pirosra sütjük.
szilvalekvár , tepertő , finomliszt , tönkölyliszt , élesztő , tojás , olaj , fehérbor , joghurt