„Nem attól hízol, amit megeszel, hanem attól, amit megemésztesz.” (Id. Alexandre Dumas)
Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Azt hiszem, Hippokratész, az ókori bölcs mondta ezt, és nyilván igaza van, hiszen őt tartják az orvostudomány megalapítójának. Van azonban egy másik vélemény is: „Nem azért eszünk, hogy éljünk, hanem azért élünk, hogy együnk!” Ez a kedélyes nagyevők, a gourmand-ok jelmondata. Ilyen ínyenc haspók volt Apicius, a római, aki ha libamájat evett, megmondta, hogy a madarat friss vagy aszalt fügével tömték-e. Ilyen volt Dumas papa, akitől e havi mottónkat kölcsönöztük, és ilyen volt a 20. század első gasztrokritikusa, Curnonsky is, aki figyelmeztetett, hogy „Soha ne együk meg a fogolymadár bal lábát, mert azon szokott ülni, és a lomha vérkeringés élvezhetetlenné teszi a húst”.
Apicius, miután lakomákra tékozolta hatalmas vagyonát, kiitta a méregpoharat. Dumas papa 68 éves korában még megírta konyhaszótárát, a másfél mázsás Curnonsky meg 84 évesen kiszédült erkélyéről az utcára, annyira legyengítette – a kötelező fogyókúra. A konyhaművészet istennője, Gasterea útjai tehát kifürkészhetetlenek. Rejtély Dobos C(arl) József élete is. A szakács, akiből torta lett, még csak nem is volt cukrász, kevesen tudják, hogy németül regényeket írt, feleségét és lányát titkolta, és híres szakácskönyvét feltehetően plagizálta.
Nem kevésbé kalandos Kassai Lajos lovasíjász története sem. Őt egy megbokrosodott ló ragadta magával abba a mesebeli zselici völgykatlanba, ahol 37 éve él szabadon és boldogan, ezt tapasztalhatja mindenki, aki betér a birtokára. Sokan konzervatív gondolkodónak tartják, de valójában ő egy konzervatív, aki gondolkodik. A kettő nem ugyanaz!
Kassai Lajos birtokán, a Kassai-völgyben
Júniusban is folytatjuk népszerű rovatainkat. Gianni itáliai sorozatában ezúttal a ligur konyhát mutatja be, Szabi, a pék megtanít a római pizza – ami szerinte olyan, mint egy lapos kenyér – készítésmódjára, Gasztroséták című barangolásaink során pedig a Király utca kerül sorra, ami igazi gasztrokavalkád. Újraindul Cukrásziskola című rovatunk is: Sütis Móni osztja meg legjobb receptjeit az olvasóval, elsőként egy Pavlova-tortát és egy málnás kosárkát. Utóbbi nemcsak címlapfotónk, de kóstolható gyenesdiási cukrászdájában is.
Balzsamecetes, fekete ribizlis saláta camaaberttel
Szerepel még a terítéken ribizli és karalábé, főzünk málna- és eperlekvárt, eláruljuk, hogyan kell profi mód olívaolajat kóstolni, jártunk Szlovéniában és a debreceni Csakhal Bisztróban, ahol nem a fal, hanem a hal adja a másikat, a kínálat egy igazi ínyencnek is meglepő. Ráadásul itt járva megérthetjük azt is, hogyan lehet a tudatos étkezést összebékíteni az életörömmel. Úgy, ahogy Curnonsky mondja: „Konyhaművészet az, amikor tudod, hogy teleetted magad, ám nem érzed.”
Csakhal Bisztró – Vénuszkagyló proseccoval, fűszervajas bagettel
A magazint keress az újságárusoknál vagy fizessen elő rá ide kattintva.