Bereznay Tamás receptje
2025. április 29.60 dkg kacsamell
só
olívaolaj
Köret hozzávalók:
80 dkg színes újrépa
2 ek ras el hanout
50 dkg spenót
20 dkg vaj
só
A kacsamellet sózzuk, bőrös felén néhány gerezd fokhagymával és pár szál kakukkfűvel addig sütjük közepes lángon, míg szép barna színt kap. Ekkor megfordítjuk, egy percig sütjük, és a zsiradékból kivéve a 160 fokra előmelegített sütő rácsára tesszük 8 percre, majd kivesszük és néhány percig pihentetjük.
A serpenyőbe öntjük a fehérbort, felforraljuk, és megpároljuk benne a nagyon alaposan megmosott és szárától megfosztott spenótot. A tűzről lehúzva elkeverünk benne 10 dkg vajat.
A sárga és lila répákat meghámozzuk, hosszában és a nagyobbakat keresztben is félbevágjuk. Külön-külön serpenyőben 5-5 dkg vajjal és 2-2 dl vízzel felöntve, kis lángon addig főzzük, míg a folyadék elpárolog. Így a vaj szépen, csillogóan bevonja a répákat. Sózzuk és ras el hanouttal fűszerezzük.
A spenótra fektetjük a répákat felváltva, és a tetejére tesszük a felszeletelt kacsamellet.