Katona András receptje
2020. július 28.CÉKLA, CÉKLAZSELÉ ÉS CÉKLAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 2 nagy db piros cékla
- 1 l víz
- 350 ml vörösbor
- 50 ml vörösborecet
- só, bors
- kevés cukor
- 1/2 db csillagánizs
- 5 g agar-agar (növényi zselésítő anyag, szilárdabb, kevésbé rugalmas állagot eredményez, mint a zselatin)
FRISS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 275 g liszt (00-s)
- 3 db nagyobb tojás
- 1 db nagy tojássárgája
- kevés olaj
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 100 g kecskesajt
- 50 g Philadelphia krémsajt
- snidling
- citrom
- só, bors
GRANOLA
HOZZÁVALÓK:
- 50 g zabpehely
- 20 g törökmogyoró
- 20 g szeletelt mandula
- kevés méz
- Golden syrup
KACSAMELL
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb kacsamell
- só, bors
- vaj
- pár friss kakukkfűág
ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet, bort, ecetet, cukrot és az ánizst közepes lábosba tesszük, és lassan elkezdjük főzni benne a céklákat. 20 perc után vékony pengéjű kést szúrunk valamelyik céklába, ha könnyedén lecsusszan róla, készen van.
FRISS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztát legegyszerűbben és leggyorsabban multifunkcionális konyhai gépben tudjuk elkészíteni, úgy, hogy elkezdjük keverni a lisztet, majd lassan hozzácsorgatjuk a felkevert tojásokat és az olajat, mikor pedig ezek összekeveredtek, kivesszük és szép, egyenletes tésztát gyúrunk belőle, majd lefóliázzuk és hűtőben pihentetjük.
TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
Összekeverjük a kecskesajtot és a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, és citromlével, kevés finomra vágott snidlinggel ízesítjük.
GRANOLA ELKÉSZÍTÉSE:
Összekeverjük az összes hozzávalót, rácsorgatjuk a mézet és a Golden syrupot, majd 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. Néhány nagyobb darabot félreteszünk, a többit pedig robotgépben addig aprítjuk, míg szinte por lesz belőle.
KACSAMELL ELKÉSZÍTÉSE:
Ha a kacsamellet elkészítés előtt lehűtjük, könnyebb bevagdosni a bőrét. A húsos oldalt megtisztítjuk, és ezzel lefelé közepesen forró serpenyőbe tesszük, zsiradék nélkül.
cékla , kecskesajt , kacsa , vörösborecet , vörösbor , csillagánizs , agar-agar , liszt , tojás , olaj , Philadelphia krémsajt , snidling , citrom , zabpehely , törökmogyoró , szeletelt mandula , méz , kacsamell , Golden syrup , kakukkfűág