A Stühmer egyik csokoládéja – némi átalakítással – megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak, így ott lehet a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósának csomagjában.
Kapu Tibor, a Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa lehet az, aki felviszi a Nemzetközi Űrállomásra a magyar „űrcsokoládét”, a Stühmer Pillanat Korfu szeletének speciális változatát.
Az űrprogram és a csokimanufaktúra együttműködése csaknem egy éve kezdődött. „A NASA szigorú követelmények elé állított bennünket, hiszen az űrben tapasztalható különleges körülményeknek kell megfelelnie a felrepített csokoládénak" – mondta Mazurka Éve, a Stühmer Kft. minőségirányítási vezetője.
A megoldás érdekében a cég csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen kezdett el kísérletezni. A gyors kutatási folyamat után a vállalatnak egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehoznia egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak. Az átalakított Korfu szelet összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is.
Juhos Norbert, a HUNOR-program mission managere szerint kiemelkedő fontosságú volt számukra, hogy a misszió részeként megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.