Sobják Mátyás receptje
2020. október 14.Karfiolleves
Hozzávalók:
- 10 dkg újhagyma
- 25 dkg karfiol
- 5 dkg fehér csokoládé (35%-os)
- 10 dkg vaj
- 6 dl tejszín
- 1 dl balzsamecet
- só, bors
Levesbetét
Hozzávalók:
- 8 db tigrisrákfarok
- 1 db kápia paprika
- 1/2 db citrom héja
- balzsamecet
- kevés cukor
- só, bors
Karfiolleves elkészítése:
A karfiolt tisztítás után felszeleteljük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük. Ezután kivesszük, újra meglocsoljuk olvasztott vajjal, visszatesszük újabb 5-8 percre a sütőbe, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
Közben a felszeletelt újhagymát vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megsütött karfiolt, majd felöntjük a tejszínnel.
majd hagyjuk 5-10 percig fortyogni, ezután turmixoljuk simára.
Levesbetét elkészítése:
A pácolt kápia paprikához a paprikát 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, húzzuk le a héját, magozzuk ki.
Egy edényben keverjünk össze kevés cukrot, balzsamecetet és citromhéjat, és tegyük bele a paprikát.
Tálaláskor a tányér aljára tegyünk pácolt kápia paprikát, rá a garnélát, amit ízesíthetünk néhány málnaszemmel, majd erre öntsük a kész levest.
újhagyma , karfiol , fehér csokoládé , vaj , tejszín , balzsamecet , kápia paprika , tigrisrákfarok , citrom