Magyar Konyha
2025. március 13.magyar sommelier szövetség , borkultúra , Koch Csaba , Platán Gourmet , Petzold Attila
Hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit a Magyar Sommelier Szövetség. Oktató, borász, vendéglátó és kereskedő kategóriában is osztottak ki elismeréseket.
A Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján osztotta ki 2025-ös díjait a Magyar Sommelier Szövetség.
Termelő kategóriában Koch Csaba lett a kitüntetett. A méltatás szerint a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken is gazdálkodó termelő napjainkra a hazai borászat emblematikus figurájává vált, kiemelték, hogy a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködve kutatja rezisztens szőlőfajtákkal a jövő útjait. Borotai birtoka mellett már a Villány melletti Diósviszlón is rendelkezik egy 65 hektáros területtel.
Kereskedő kategóriában a Drop Shop Borkereskedés és Borbár érdemesült a díjra. A budapesti vállalkozás 2009-ben indult, azzal a céllal, hogy a világ legizgalmasabb klasszikus és új borvidékeinek borait elérhetővé tegye a hazai közönség számára.
Vendéglátó kategóriában a tatai Platán Gourmet étterem részesült az elismerésben. A méltatás emlékeztet: az étterem immár harmadik éve büszkélkedhet azzal, hogy Magyarország első vidéki éttermeként érdemelte ki a két Michelin-csillagot. Pesti István séf irányításával a Platán Gourmet egyedi és kifinomult konyhát képvisel, borlapja pedig kiemelkedő minőségű magyar és nemzetközi borokat kínál.
Oktató kategóriában Petzold Attila az idei Par Excellence-díjazott. A közlemény szerint egész karrierjét végigkísérte az edukáció. Független bor- és párlatoktatóként igyekszik hangsúlyt fektetni a könnyed, szellemes előadásmódra, mivel meggyőződése, hogy egy jó nevetés mellett az ismeretek is könnyebben hasznosulnak.
Szakíró kategóriában Németi Sándor lett a díjazott, aki a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa. 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban, ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.
Harmadik alkalommal került sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására; ezt a díjat az a borász érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Az elismerést ezúttal a szekszárdi Dúzsi Tamás kapta.
Az elismeréseket a szervezet tagságának szavazatai alapján lehet elnyerni. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag, annak figyelembevételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott célkitűzések megvalósulásához.