Nábelek Zsófia receptje
2021. november 7.Tészta
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 125 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 100 g porcukor
- 2 g só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája a sütéshez
Karamellizált banán
Hozzávalók:
- 4 db érett banán
- 1/4 db vaníliarúd
- 80 g cukor
- 2 cl rum
- kevés fahéj
Süthető ganache
Hozzávalók:
- 300 g étcsokoládé (55-60%-os)
- 350 g tejszín
- 3 db tojás
- 80 g puha vaj
- 2 g só
Tészta elkészítése:
A lisztet a sóval és a vajjal „nedves homok” állagúra keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd gyorsan egynemű tésztát gyúrunk belőle, vigyázva, hogy ne olvadjon meg benne a vaj.
Kinyújtjuk, és egyenletesen egy 24 cm-es piteformába nyomkodjuk.
majd kb. 6-700 g kristálycukrot töltünk bele, ez lesz a nehezék. Süssük 25 percig, majd óvatosan emeljük ki a fóliával együtt a forró cukrot, tegyük egy hőálló tálba – később bármilyen süteményhez felhasználható. Kenjük meg az elősütött tészta felszínét és az oldalát tojássárgájával, majd tegyük vissza a sütőbe 2 percre. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, ilyenkor fóliával lefedve tartsuk hűtőben felhasználásig.
Karamellizált banán elkészítése:
A banánokat felkarikázzuk. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és héját is – utóbbit a főzés végén vegyük ki belőle. Forgassuk át alaposan, majd adjuk hozzá a banánt. Ekkor kissé összeugrik a karamell, de néhány perc kevergetés után a banán összeesik, a karamell feloldódik. Öntsük hozzá a rumot, hintsük meg kevés fahéjjal, majd simítsuk az egészet az elősütött tésztára.
Süthető ganache elkészítése:
A tejszínt a sóval együtt felforraljuk. Levesszük a tűzről, a csokoládéra öntjük, hagyjuk állni egy percet. Habverővel vagy botmixerrel simára keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, végül a vajat is. Simítsuk a banánrétegre és süssük tovább a pitét 15 percig, amíg a ganache remegős marad. A pitét hagyjuk a formában teljesen kihűlni, csak ezután vegyük ki belőle.
Alapvetően tejszín és csokoládé emulziója, amelynek több fajtája és felhasználási módja van (máz, chantilly, töltelék, bevonat). Minél több benne a csokoládé, annál szilárdabb lesz. Itt most közlünk egy süthető változatot, amelyet tojással és vajjal dúsítottunk.
liszt , vaj , porcukor , tojás , banán , vaníliarúd , rum , fahéj , étcsokoládé , tejszín