Receptek

Maritozzi con la panna

Rosario Simeoli, a Pomo d'Oro séfjének receptje

2025. április 17.

Hagyományos római desszert, amelyet édes zsemléből készítenek és tejszínhabbal töltenek meg.



Tészta hozzávalók (kb. 8-10 darabhoz):


500 g finomliszt (W320)


80 g kristálycukor


7 g szárított élesztő


20 g friss élesztő


200 ml langyos tej


80 ml extraszűz olívaolaj


1 tojás


1 tojássárgája


1 csipet só


1 citrom reszelt héja


1 narancs reszelt héja


1 tk vanília kivonat


1 tojássárgája


1 ek tejjel elkeverve a tetejére




Vaníliás tejszínhab (panna alla vaniglia) hozzávalók:


250 ml hideg habtejszín(minimum 35% zsírtartalmú)


2 ek porcukor


1 vaníliarúd kikapart magja

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz


Tészta elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben, majd öntsük a lisztes keverékhez. Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját, az olívaolajat, a citrom- és narancshéjat, valamint a vaníliát. Dagasszunk lágy, rugalmas tésztát (kb. 10-15 perc). Letakarva kelesszük kb. 2 órán át, amíg a duplájára nő.

Ekkor osszuk a tésztát 8-10 egyenlő részre, formázzunk belőlük ovális bucikat. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és hagyjuk kelni további 30-40 percig. Ezután kenjük meg a tetejüket a tojássárgájás-tejes keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára kb. 20-25 perc alatt. Hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltjük.



Tejszínhab elkészítése:

Egy hideg tálban kezdjük habbá verni a tejszínt. Amikor már kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát. Verjük tovább, amíg lágy habot kapunk (ne verjük túl, mert vaj lesz belőle!). A kihűlt maritozzikat vágjuk félbe, töltsük meg a vaníliás tejszínhabbal, majd szórjuk meg porcukorral.

Maritozzi con la panna , zsemle , tejszínhab

További receptek

Kapcsolódó cikkek