Cikkek

A 2020-ban indult Falusi Kosár eleinte csak egy Facebook-csoport és egy Excel-tábla volt, mára azonban közel negyven kistermelő friss áruját kínálják. A vásárlói közösség motorja Csorba Noémi.

„Gyerekként a fél életemet a budapesti nagybani piacon töltöttem” – kezd bele a Falusi Kosár történetébe Csorba Noémi, akinek a szülei és nagyszülei is gazdálkodtak. A család szabadföldi és fóliás terményekkel foglalkozik a Csongrád vármegyei Bokroson. Január elején az újburgonya elvetésével indul a munka a fóliasátorban, utána jön a fejes káposzta, kelkáposzta, jégsaláta, majd a paprikafélék.

Dolog mindig van. Ebbe csöppent bele Noémi, amikor a bankszektorba belefáradva egyre többet járt haza Bokrosra, a családi gazdaságba. Aztán jött a Covid, Noémiék budapesti szomszédainak is több ideje maradt figyelni arra, mi kerül az asztalra. Addigra pedig jól tudták, kihez kell menni, ha friss burgonyát, káposztát, karalábét vennének.




Mi kapható még?


„Kitettem egy rövid videót a Facebookra, ahogy apa a traktorral szántotta ki a krumplit.” Innen pedig nem volt megállás, rengetegen szerettek volna vásárolni belőle. „A krumpli után jöttek a kérdések, hogy mi más kapható még. Így aztán folytattuk a karalábéval, paprikával, és egy zárt Facebook-csoporttal meg az Excellel. Nem sokkal később rájöttünk, hogy Bokroson a szomszédban van házi méz, Feri bácsinál fűtött fóliában nő a paradicsom, egy utcányira ott a fürjtojás, a szomszéd faluban búzacsíra” – idézi fel az alapító, hogy a még nevenincs vállalkozás mennyire gyorsan nőtte ki magát.

Aztán hamar meglett a név is. „Faluról jöttem, és már kislányként szerettem a kosarakat” – mondja Noémi, aki 2020 őszén a webshopot is elindította.

A bolt kínálatát elsősorban a csongrádi termények tették ki. 2022-ben viszont újabb fordulóponthoz érkezett a Falusi Kosár története, Noémi akkor ismerkedett meg ugyanis és Bálint Péterrel, aki még nővérével közösen hozta létre a Bálint Kertet, az immáron tíz éve működő biokertészetet Zsámbokon.




Új szövetség


A Falusi Kosár kínálata – ami a biotermékeket illeti – egy csapásra megerősödött, ezzel párhuzamosan egyre több éttermi partner állt be mögéjük, akik régóta szerettek volna Péterrel együtt dolgozni, de a termények célba juttatása korábban mindig gondot jelentett.

„Ezzel a szinergiával olyan egyedi megoldást tudunk nyújtani partnereinknek, amelyre mások ezen a piacon nem képesek, hiszen nálunk a termelés és a kereskedelem kéz a kézben jár” – mondja Noémi. Sok közös tervük van arra is, hogyan lehetne még közelebb hozni a termelést és a szezonalitást a vásárlókhoz.

A Falusi Kosár a Bálint Kerten kívül 2024 nyarán már közel negyven termelővel állt kapcsolatban.

Amikor a zöldségek és gyümölcsök főszezonja véget ér, akkor is folyamatosan elérhető mintegy 25-30 családi gazdaság portékája a webshopban. A beszerzés immár az egész országra kiterjed, de fősodornak persze megmaradt Zsámbok mellett Csongrád. Noémi szerint minden, ami fontos és szabadföldön megtermelhető, megtalálható arrafelé. A lényeg az állandóság és a folyamatos, kiváló minőség.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló