A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Szombatos rakott birka

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2019. április 18.
  • 1 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg darált birka- vagy bárányhús
  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 2 tk majoránna
  • 2 tk szárított menta
  • 40 dkg szélesmetélt (vagy 2 tojásból gyúrt házi laskatészta)
  • 6 dkg libazsír
  • 10 dkg juhtúró
  • 20+10 dkg reszelt juhsajt
  • 3 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 3 ek zsemlemorzsa

ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A húsos réteghez az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a darált húst és néhány percig pirítjuk. Sózzuk, és belekeverjük a fűszereket: a finomra aprított petrezselymet, majoránnát, mentát. Közben kifőzzük a szélesmetéltet. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Előkészítünk egy nagyobb hőálló tálat, kikenjük olajjal vagy vajjal, meghintjük zsemlemorzsával. A kifőtt tésztát összekeverjük a libazsírral, a juhtúróval és a reszelt juhsajttal. A hőálló tálba először a tészta fele jön, erre kerül egy réteg a húsos töltelékből, erre a főtt tészta második fele, végül a hús kimaradt fele. A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával és a 10 dkg reszelt sajttal. Egyenletesen bevonjuk vele a rakott étel tetejét. Kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje pirosra sül. Szépen, szabályosan szeletelhető. Savanyúság illik hozzá.


juhtúró , juhsajt , petrezselyem , szárított menta , birka , majoranna , szélesmetélt , tejföl

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra