Talán az egyik legismertebb kóser zsidó étel a maceszgombócleves és a sólet mellett.
A név töltött halat takar,
ezért is okoz meglepetést, amikor gombócot kap valaki, vagy egy hosszú kenyérformával találkozik a tepsin, de halat nem lát sehol. A titok az eredeti receptben keresendő, és jobb helyeken ma is így készítik, de ritkán találkozni vele, mert nagyon macerás. Kóser halfajtából szokás készíteni (aminek van pikkelye és uszonya is), de leginkább csukából.
A halat úgy kell megnyúzni, hogy a bőre egyben maradjon, és a bőrén rajta kell hagyni a fejét. A húst óvatosan le kell fejteni a csontról, ledarálni, és összekeverni a beáztatott, kinyomkodott kaláccsal, macesszal, egy hagymával, tojással, sóval és borssal.
Ezután jön a massza visszaügyeskedése a bőrbe, majd a maradék massza gombócokká formázása. Egy fazék vízben alaplét készítünk a maradék hagymából, petrezselyemzöldből, répából, cukorból, sóból. Mikor a répa megpuhult, óvatosan beletesszük a halat és a kimaradt gombócokat. Mikor megfőtt, egy tálon a hal köré szedjük a gombócokat, a répát, és megszórjuk petrezselyemmel.
Frissen reszelt tormát kínálunk mellé. Az angolok nem főzik, hanem maceszmorzsába hempergetik a gombócokat, és olajban kisütik. Szokás majonézes salátákkal is fogyasztani, de van, aki paradicsomszószba főzi bele.