Készítette: Merczi Gábor, Gundel Károly receptje
2020. július 24.- 4 szelet bélszín
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg mangalicaszalonna
- olaj
- só, bors, fűszerpaprika
Feszty Árpád (a Feszty-körkép híres alkotója) Gundel János törzsvendége volt az István Főherczeg szállodában. Gundel Károly nyilván az ő tiszteletére kreálta a fogást.
ELKÉSZÍTÉSE:Érett bélszínből legalább 220 grammos szeleteket vágunk, de nem ütögetjük meg húsverővel,
Sütés előtt a húsok mindkét oldalát fűszerpaprikával elkevert sóval hintjük meg, majd 4-4 helyen párhuzamosan, de rézsútosan (vagyis nem függőlegesen) kb. a feléig bevágjuk, és minden nyílásba 1-1 szelet füstölt szalonnát és 1-1 vöröshagyma-szeletet teszünk.
A hagymát ne vágjuk fel keresztbe, mert a szeletek széthullanának, hanem fejtsünk le róla leveleket, és azokat használjuk fel. Ezután vékony kötőzsinórral a bifsztekeket átkötjük, hogy ne csússzanak ki a szalonna- és hagymaszeletek.
különben a kilógó hagymarészek nagyon megégnének. Közben 6 kerek zsemleszeletet sütünk meg zsírban, a húsokat ezekre helyezve tálaljuk.
Bármilyen körítés illik hozzá, melyet a bifsztekekhez szokás adni (pl.: bő zsírban sült burgonya, burgonyapüré, angolos főzelékek, párizsi körítés).
bélszín , mangalicaszalonna , vöröshagyma , fűszerpaprika , olaj