Saly Noémi receptje
2018. szeptember 19.- 1 nagy fej hagyma
- 5-6 db szép zöldpaprika
- 2-3 nagy db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db savanykás alma
- 2-3 ek olaj vagy egy darabka füstölt szalonna
- 1 tk curry
- 2 tk pirospaprika
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1-2 tk méz
- só
ESZKÖZÖK:
kés, vágódeszka, kanalak, főzőkanál, a piros lábos
ELKÉSZÍTÉSE:
A felaprított hagymát az olajon vagy a kiolvasztott szalonnán üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a héjastól kis kockákra vágott almát. Beletesszük a fűszereket, majd a vékony szeletkékre vágott fokhagymát. (Keverni kell, oda ne kapjon!)
Az eredeti Leó-féle receptben szerepel erős paprika is – én kihagytam, mert a curry és a pirospaprika szerintem pont eléggé csíp, de aki szereti, ne sajnálja. (Kihagyható a fokhagyma is.) Viszont lehet szaporítani cukkinivel: kis kockákra vágva az almával együtt kell beletenni.
Maradt?
Leó lecsójának szaftja az almától sűrűbb, mint ahogy a hagyományos változatoknál megszoktuk, ezért istenien lehet tunkolni (friss kenyérrel vagy ropogós bagettel a legjobb). A legutóbb előrelátóan sokat csináltam, másnap főztem hozzá egy adag rizst, összekevertem, teljesen új étel született. Vagy azt is lehet, hogy pirosra sütünk egy-két csirkecombot, és az almás lecsót adjuk mellé köretként.
Díszkíséret
Ahogy a currys ételeknél általában: a legjobb hozzá a jó hideg sima víz. De egy pohár sörből vagy laza fröccsből se lesz baj.
vöröshagyma , paradicsom , paprika , fokhagyma , alma , szalonna , curry , piros paprika , őrölt kömény , méz