A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Almás lecsó

Saly Noémi receptje

2018. szeptember 19.
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5-6 db szép zöldpaprika
  • 2-3 nagy db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db savanykás alma
  • 2-3 ek olaj vagy egy darabka füstölt szalonna
  • 1 tk curry
  • 2 tk pirospaprika
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1-2 tk méz


ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A lecsót – két fő hozzávalójával együtt– minden bizonnyal a Balkánról kaptuk,de a paprikás krumplival együtt a magyar konyha „örök darabja” lett. Nincs két egyforma,még az én itthoni piros lábosomban sem. Az alap ugyanaz:

zsiradékon pirított hagymára kerül a zöldpaprika, majd a feldarabolt paradicsom, megsózzuk, lefedjük,megfő, kész.



De hogy az a paprika hosszában vagy karikára? Hogy van-e alatta szalonna, benne kolbász vagy virsli, netán belehabart tojás? Magában? Kenyérrel? Rizzsel? Horribile dictu nokedlivel vagy tarhonyával? Kiváló muzeológus barátom, Képes Gábor, alias Leó kidolgozta a sajátját, és megengedte, hogy közreadjam. Íme. (Kétemberes adag.)


ESZKÖZÖK:
kés, vágódeszka, kanalak, főzőkanál, a piros lábos

ELKÉSZÍTÉSE:
A felaprított hagymát az olajon vagy a kiolvasztott szalonnán üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a héjastól kis kockákra vágott almát. Beletesszük a fűszereket, majd a vékony szeletkékre vágott fokhagymát. (Keverni kell, oda ne kapjon!)



Amikor a paprika kezd puhulni, jöhet a felkockázott paradicsom, akkor már lesz annyi leve, hogy ne kelljen aggódnunk érte. Megsózzuk, megfőzzük (innentől még kb. 10-15 perc), megkóstoljuk: ha az alma és a paradicsom is jó érett, nem lesz túl savanyú. Ha mégis az, akkor jöhet az a kicsi méz.




Kicsit másképp
Az eredeti Leó-féle receptben szerepel erős paprika is – én kihagytam, mert a curry és a pirospaprika szerintem pont eléggé csíp, de aki szereti, ne sajnálja. (Kihagyható a fokhagyma is.) Viszont lehet szaporítani cukkinivel: kis kockákra vágva az almával együtt kell beletenni.

Maradt?
Leó lecsójának szaftja az almától sűrűbb, mint ahogy a hagyományos változatoknál megszoktuk, ezért istenien lehet tunkolni (friss kenyérrel vagy ropogós bagettel a legjobb). A legutóbb előrelátóan sokat csináltam, másnap főztem hozzá egy adag rizst, összekevertem, teljesen új étel született. Vagy azt is lehet, hogy pirosra sütünk egy-két csirkecombot, és az almás lecsót adjuk mellé köretként.

Díszkíséret

Ahogy a currys ételeknél általában: a legjobb hozzá a jó hideg sima víz. De egy pohár sörből vagy laza fröccsből se lesz baj.

vöröshagyma , paradicsom , paprika , fokhagyma , alma , szalonna , curry , piros paprika , őrölt kömény , méz

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra