Receptek

Kecskegida tökfőzelékkel

Frideczky András receptje

2021. július 7.
  • 1 kg vajtök
  • 80 dkg kecskecomb (báránycombból is elkészíthető)
  • 100 g kifliburgonya
  • 100 g salotta hagyma
  • 50 g póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 2 szál rozmaring
  • 5 szál kakukkfű
  • 5 levél zsálya
  • 100 ml tejszín
  • 10 ml fehér borecet
  • 1 l húsalaplé
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csokor kapor
  • 2 szem szegfűszeg
  • 3 szem szegfűbors
  • 5 szem borókabogyó
  • 10 szem egész bors
  • frissen őrölt bors
  • tengeri só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A kecskecombot 6 órán keresztül sópácba (1 liter víz, 60 g só) tesszük, majd kivesszük és leszárítjuk.


Sózzuk, borsozzuk, kötözzük vagy sonkahálóba tesszük, és kevés olajon az egészet körbepirítjuk egy lábosban.

Kivesszük a húst, és ugyanebben a lábosban a pörzsanyagokra rátesszük a salotta felét, a póréhagymát, fokhagymát, borókabogyót, kakukkfűt, zsályát, rozmaringot, szegfűszeget és szegfűborsot.

Egy percig pirítjuk, majd visszahelyezzük a húst, felengedjük az alaplével, és fedő alatt, kis lángon készre pároljuk, folyamatosan pótolva az alaplevet (nagyságtól függően kb. 2-3 óra). A megpuhult húst kivesszük, lehűtjük, levesszük róla a hálót és felszeleteljük.

A kecske hagymás, fűszeres levét leturmixoljuk és mártás sűrűségűre forraljuk.


A tököt meghámozzuk, majd külső részét legyaluljuk és félretesszük. A belső részekből a salotta másik felével és a vékonyra felszeletelt burgonyával, sóval, borssal, ecettel és a kristálycukor felével jóízű tökpürét készítünk, melybe a végén frissen vágott kaprot teszünk.

A félretett gyalult tököt serpenyőben nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott kápia paprikával együtt megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, minimális ecetet és frissen vágott kaprot teszünk hozzá.

A kristálycukor másik feléből a vékony karikára vágott vöröshagymával karamellizált hagymát készítünk, és tálaláskor a mártással együtt a húsra kanalazzuk.


vajtök , kecskecomb , kifliburgonya , salotta hagyma , póréhagyma , vöröshagyma , fokhagyma , kápia paprika , rozmaring , kakukkfű , zsálya , tejszín , fehér borecet , húsalaplé , szegfűszeg , szegfűbors , borókabogyó

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra