Magyar Konyha
2025. július 19.Balatoni Gasztrokalauz , Balaton , Fogas Bisztró , Süllői Értekezlet , Halvödör
323 kipróbált vendéglátóhelyet ajánlunk a Magyar Konyha 2025-ös Balatoni Gasztrokalauzában. A kiskönyv – ahogy az lenni szokott –, a július-augusztusi lapszámunkhoz csomagolva kapható az újságárusoknál. Felsoroljuk benne többek között szerkesztőségünk kedvenc éttermeit, cukrászdáit, fagyizóit, lángosozóit és halsütőit is. Íme az utóbbi lista!
Fish House
- Sóstó, Pusztatorony tér 1.
Változatlanul széles halkínálattal nyit június közepén Sóstó kedvelt halétterme. Nusszer István, alias „A halas” egész nyáron süti a tengeri és az édesvízi halakat, pontyot, pisztrángot, branzinót, vaslapon, faszénen, illetve tempurázva. A rákos spagetti egy olasz osteriában is megállná a helyét, hiszen itt gyúrják a linguinét, fussilit és a papardellét. A friss fekete kagyló és kókusztejes ázsiai halleves is ajánlott. Idén is terveznek borvacsorát, természetesen halas fogásokkal.
Fogas Bisztró
- Alsóörs, Strand sétány 16.
Fotó: Fogas Bisztró
A Fogast idén „újravarrták”, vagyis kicserélték az étlapot. A túrógombócot kiemelték a desszertek közül és az előételek közé helyezték, hiszen füstölt tokhallal és pikáns majonézzel készítik, és savanyított salottahagymát halmoznak mellé.
Édesköményes kukoricakrémlevest főznek szarvasgombaolajjal, savanyított bébikukoricával és halmozaikkal. A halmozaikot úgy kell elképzelni, mint egy szusit. A keszeget aranydurbincsra cserélték, mert kevésbé szálkás. Rozmaringgal töltve sütik. A pontyot is kicserélték, tokhalra. A konyhafőnök idén Thaiföldön tanult, így megjelent az étlapon a ragacsos rizs mangóval. Emellett van még rántott tej is füstölt-sós karamellel és vaníliafagyival.
Halvödör
- Balatonszemes, Parti sétány
Kucserák Attila és Nagy Zsuzsa halétterme a szemesi szabadstrandon. Levesek: halászlé pontyból, harcsából vagy vegyesen, esetleg tengeri halakból. Főételek: harcsatepertő, fogascsipsz, süllőpofa, fogasfi lé, harcsapaprikás, rántott harcsa, mázas keszeg. Többféle köret, mártogatósok. Ételeik többsége glutén- és laktózmentes változatban készül.
Fotó: Fogas Bisztró
Oszi bácsi keszegsütödéje
- Szigliget, Soponyai utca (strand)
A szigligeti strand ikonikus helye, Oszi bácsi keszegsütödéje (azaz Juha Gyula öröksége). Nem csak strandbelépővel látogatható, így bárki betérhet. A balatoni régió halait bőséges adagban, savanyúsággal, lila hagymával és friss zöldségekkel tálalják.
A vendégek maguk választhatják ki a pultból, hogy mi kerüljön a grillre: keszeg, pontyfi lé, süllő, tapolcai pisztráng, lazacpisztráng vagy a különösen népszerű „gasztroharcsa”.
Süllői Értekezlet
- Tihany, Rév u. 4.
Fotó: Süllői Értekezlet
A tihanyi piac új halsütője a balatoni haléletek legszebb hagyományait szeretné feléleszteni, 21. századi módon. Az alapanyagok magyar halak, hekket nem tartanak. Paprikás lisztben szinte bármit megsütnek a keszegtől kezdve a harcsán, pontyon át a süllőig, egész halat vagy filét is, de van, amit a faszenes grillre dobnak fel.
A haltepertő pontyból készül, és van pisztrángceviche is.