Cikkek

323 kipróbált vendéglátóhelyet ajánlunk a Magyar Konyha 2025-ös Balatoni Gasztrokalauzában. A kiskönyv – ahogy az lenni szokott –, a július-augusztusi lapszámunkhoz csomagolva kapható az újságárusoknál. Felsoroljuk benne többek között szerkesztőségünk kedvenc éttermeit, cukrászdáit, fagyizóit, lángosozóit és halsütőit is. Íme az utóbbi lista!


Fish House


  • Sóstó, Pusztatorony tér 1.


Változatlanul széles halkínálattal nyit június közepén Sóstó kedvelt halétterme. Nusszer István, alias „A halas” egész nyáron süti a tengeri és az édesvízi halakat, pontyot, pisztrángot, branzinót, vaslapon, faszénen, illetve tempurázva. A rákos spagetti egy olasz osteriában is megállná a helyét, hiszen itt gyúrják a linguinét, fussilit és a papardellét. A friss fekete kagyló és kókusztejes ázsiai halleves is ajánlott. Idén is terveznek borvacsorát, természetesen halas fogásokkal.


Fogas Bisztró


  • Alsóörs, Strand sétány 16.



Fotó: Fogas Bisztró


A Fogast idén „újravarrták”, vagyis kicserélték az étlapot. A túrógombócot kiemelték a desszertek közül és az előételek közé helyezték, hiszen füstölt tokhallal és pikáns majonézzel készítik, és savanyított salottahagymát halmoznak mellé.

Édesköményes kukoricakrémlevest főznek szarvasgombaolajjal, savanyított bébikukoricával és halmozaikkal. A halmozaikot úgy kell elképzelni, mint egy szusit. A keszeget aranydurbincsra cserélték, mert kevésbé szálkás. Rozmaringgal töltve sütik. A pontyot is kicserélték, tokhalra. A konyhafőnök idén Thaiföldön tanult, így megjelent az étlapon a ragacsos rizs mangóval. Emellett van még rántott tej is füstölt-sós karamellel és vaníliafagyival.


Halvödör


  • Balatonszemes, Parti sétány


Kucserák Attila és Nagy Zsuzsa halétterme a szemesi szabadstrandon. Levesek: halászlé pontyból, harcsából vagy vegyesen, esetleg tengeri halakból. Főételek: harcsatepertő, fogascsipsz, süllőpofa, fogasfi lé, harcsapaprikás, rántott harcsa, mázas keszeg. Többféle köret, mártogatósok. Ételeik többsége glutén- és laktózmentes változatban készül.



Fotó: Fogas Bisztró


Oszi bácsi keszegsütödéje


  • Szigliget, Soponyai utca (strand)


A szigligeti strand ikonikus helye, Oszi bácsi keszegsütödéje (azaz Juha Gyula öröksége). Nem csak strandbelépővel látogatható, így bárki betérhet. A balatoni régió halait bőséges adagban, savanyúsággal, lila hagymával és friss zöldségekkel tálalják.

A vendégek maguk választhatják ki a pultból, hogy mi kerüljön a grillre: keszeg, pontyfi lé, süllő, tapolcai pisztráng, lazacpisztráng vagy a különösen népszerű „gasztroharcsa”.


Süllői Értekezlet


  • Tihany, Rév u. 4.



Fotó: Süllői Értekezlet


A tihanyi piac új halsütője a balatoni haléletek legszebb hagyományait szeretné feléleszteni, 21. századi módon. Az alapanyagok magyar halak, hekket nem tartanak. Paprikás lisztben szinte bármit megsütnek a keszegtől kezdve a harcsán, pontyon át a süllőig, egész halat vagy filét is, de van, amit a faszenes grillre dobnak fel.

A haltepertő pontyból készül, és van pisztrángceviche is.


Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló