Receptek

Pájsli szalvétagombóccal

Mida Balázs receptje

2025. június 3.

Mártás:

  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg vöröshagyma
  • finomra vágva
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 dkg tejföl
  • 5 dkg dijoni mustár
  • 5 dkg rántás
  • 5 dl alaplé
  • 2 tk csemegeuborka
  • apróra vágva
  • 2 tk szardella finomra vágva
  • ½ lime leve
  • 2 tk kapribogyó apróra vágva
  • ½ tk kurkuma
  • só, bors ízlés szerint


Belsőségek:

  • 50 dkg báránytüdő
  • 25 dkg báránynyelv
  • 25 dkg bárányszív
  • 4 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek só
  • 1 ek szemes bors


Szalvétagombóc:

  • 200 g zsemlekocka
  • 3 db tojás
  • 1 tk só
  • bors ízlés szerint
  • 1 nagy csokor
  • petrezselyemzöld
  • 50 g mangalicazsír
  • 1 fej vöröshagyma

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A belsőségeket megmossuk, egészben tesszük fel főni a fűszerekkel együtt. Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük hűlni. Ha kihűltek, a tüdőből a hörgőket eltávolítjuk, mindent gyufaszál vastagságúra vágunk és félrerakjuk. A cukrot karamellizájuk egy lábosban, félrehúzzuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát. Ezután belekeverjük a rántást. Felöntjük az alaplével és ízesítjük. Hozzátesszük a mustárt, tejszínt, tejfölt. Megvárjuk, amíg felforr. Ezután beletesszük a csemegeuborkát, szardellát, kapribogyót, sót, borsot, kurkumát és a lime levét. Végül beletesszük a belsőségeket, és összefőzzük.

A szalvétagombóchoz a zsemlekockát sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokos sütőben néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Félretesszük hűlni. A vöröshagymát finomra vágjuk és zsíron megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Megvárjuk, amíg lehűl.

A zsemlekockát és a hagymás alapot összekeverjük a tojással. Tépünk egy szélesebb alufóliát, beolajozzuk, belehelyezzük a masszát, lazán felgöngyöljük, végeit szaloncukor-tekeréssel lezárjuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, lefedjük, és alacsony lángon 10 percig az egyik oldalán, majd megfordítva a másik oldalán is 10 percig főzzük. Kiemeljük a vízből, hagyjuk kicsit hűlni, kicsomagoljuk a fóliából, és azonnal tálalható.


pájsli , szalontüdő , anyukám mondta , encs

Kapcsolódó cikkek