Mida Balázs receptje
2025. június 3.Mártás:
- 2 dkg cukor
- 2 dkg vöröshagyma
- finomra vágva
- 1 dl főzőtejszín
- 2 dkg tejföl
- 5 dkg dijoni mustár
- 5 dkg rántás
- 5 dl alaplé
- 2 tk csemegeuborka
- apróra vágva
- 2 tk szardella finomra vágva
- ½ lime leve
- 2 tk kapribogyó apróra vágva
- ½ tk kurkuma
- só, bors ízlés szerint
Belsőségek:
- 50 dkg báránytüdő
- 25 dkg báránynyelv
- 25 dkg bárányszív
- 4 db babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek só
- 1 ek szemes bors
Szalvétagombóc:
- 200 g zsemlekocka
- 3 db tojás
- 1 tk só
- bors ízlés szerint
- 1 nagy csokor
- petrezselyemzöld
- 50 g mangalicazsír
- 1 fej vöröshagyma
A belsőségeket megmossuk, egészben tesszük fel főni a fűszerekkel együtt. Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük hűlni. Ha kihűltek, a tüdőből a hörgőket eltávolítjuk, mindent gyufaszál vastagságúra vágunk és félrerakjuk. A cukrot karamellizájuk egy lábosban, félrehúzzuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát. Ezután belekeverjük a rántást. Felöntjük az alaplével és ízesítjük. Hozzátesszük a mustárt, tejszínt, tejfölt. Megvárjuk, amíg felforr. Ezután beletesszük a csemegeuborkát, szardellát, kapribogyót, sót, borsot, kurkumát és a lime levét. Végül beletesszük a belsőségeket, és összefőzzük.
A szalvétagombóchoz a zsemlekockát sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokos sütőben néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Félretesszük hűlni. A vöröshagymát finomra vágjuk és zsíron megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Megvárjuk, amíg lehűl.
A zsemlekockát és a hagymás alapot összekeverjük a tojással. Tépünk egy szélesebb alufóliát, beolajozzuk, belehelyezzük a masszát, lazán felgöngyöljük, végeit szaloncukor-tekeréssel lezárjuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, lefedjük, és alacsony lángon 10 percig az egyik oldalán, majd megfordítva a másik oldalán is 10 percig főzzük. Kiemeljük a vízből, hagyjuk kicsit hűlni, kicsomagoljuk a fóliából, és azonnal tálalható.
pájsli , szalontüdő , anyukám mondta , encs