A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Göngyölt bárány csicsókapürével, céklaraguval

Rosenstein Tibor receptje

2019. május 9.

GÖNGYÖLT BÁRÁNY
HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg csont nélküli bárányborda a gerinchúsával
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 szál rozmaring zúzva
  • 2 szál kakukkfű zúzva
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, törött bors

A SÜTÉS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 kis fej tisztított vöröshagyma
  • 1 db nagy tisztított alma
  • 1 fej tisztított fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • libazsír

CÉKLARAGU
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 kg cékla
  • citromlé, cukor
  • só, bors

CSICSÓKAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 kg csicsóka
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
GÖNGYÖLT BÁRÁNY ELKÉSZÍTÉSE:
A bárányt egy asztalra kiterítjük, a külső oldalával lefelé. A fűszereket egy edényben összekeverjük, ezzel meghintjük és felgöngyöljük, úgy, hogy a gerincrésznél elkezdve szoros mozdulattal egy húsroládot készítünk. Vékony zsineggel sonkakötésszerűen megkötözzük.

A SÜTÉS ELKÉSZÍTÉSE:
A göngyölt bárányt betesszük tepsibe, köré tesszük a fent említett anyagokat, libazsírral meglocsoljuk a tetejét, aláöntünk 2 dl vizet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és 180 °Cos sütőben kb. 60 percig pároljuk. Kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és 220 °Con – időnként locsolva a saját levével – készre sütjük. Ha elfőne alóla a lé, akkor azt pótoljuk. Ha megsült, megvárjuk, míg meghűl, és a zsineget levágjuk róla.

CÉKLARAGU ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott céklát fóliában puhára sütjük, és hagyjuk kihűlni, majd megpucoljuk. Az egyik cékla felét 2 ek báránypecsenyelével, sóval, borssal összeturmixoljuk. Egy edényben a tűzhelyre tesszük, a többi céklát apró kockára vágjuk, hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, és ízlés szerint ízesíthetjük még citromlével és cukorral.

CSICSÓKAPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított csicsókát feldaraboljuk, sóval ízesítjük, kevés víz hozzáadásával megfőzzük. Ha megpuhult, turmixgéppel a vajjal, tejszínnel és tejjel pürét készítünk belőle. Óvatosan kiforraljuk, vigyázva, hogy le ne égjen.


bárány , cékla , csicsóka , vöröshagyma , rozmaring , bárányborda , citrom , kakukkfű , alma , tejszín , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra